Fruiten

Fruiten is een kooktechniek waarbij kleingesneden groente, kruiden of specerijen al roerend in een pan op laag vuur worden verwarmd in wat vet.

Voor het fruiten worden vooral ui, knoflook en paddenstoelen veel gebruikt. De ingrediƫnten voor het fruiten worden zeer klein gesneden, zodat de smaak en geurstoffen zich beter kunnen ontwikkelen. Fruiten heeft als doel geur en smaakstoffen optimaal aan het gerecht toe te voegen. De gefruite ingrediƫnten vormen meestal een basis voor andere gerechten, bijvoorbeeld stoofpotten.

Lees ook

  • Aanbraden
    Aanbraden houdt in dat je vlees, vis, wild of gevogelte rondom snel schroeit in boter, olie of ander bakproduct. Bij een temperatuur boven de 200 graden Celsius verandert
  • Wassen
    Groente wordt voor de bereiding gewassen om er zeker van te zijn dat ze schoon zijn van zand, aarde en insecten. Het is niet veilig om groente ongewassen te verwerken. Gr
  • Larderen
    Larderen is een kooktechniek waarbij voornamelijk vlees en wild worden doorregen met repen vers vet spek. Het heeft tot doel het uitdrogen van deze voedingsmiddelen te vo