Fruiten

Fruiten is een kooktechniek waarbij kleingesneden groente, kruiden of specerijen al roerend in een pan op laag vuur worden verwarmd in wat vet.

Voor het fruiten worden vooral ui, knoflook en paddenstoelen veel gebruikt. De ingrediënten voor het fruiten worden zeer klein gesneden, zodat de smaak en geurstoffen zich beter kunnen ontwikkelen. Fruiten heeft als doel geur en smaakstoffen optimaal aan het gerecht toe te voegen. De gefruite ingrediënten vormen meestal een basis voor andere gerechten, bijvoorbeeld stoofpotten.

Lees ook

  • Myoteren
    Myoteren is een kooktechniek waarbij specerijen worden verhit in een heel klein beetje olie of boter op laag vuur. Voor de bereiding van goulash wordt dat bijvoorbeeld g
  • Poêleren
    Poêleren is een kooktechniek waarbij een vleesproduct in de oven wordt gegaard in het eigen vocht. Het is een traditionele manier om grote stukken vlees extra smaak te g
  • Stoven
    Stoven is een kooktechniek waarbij vlees met vloeistoffen in een gesloten (braad)pan op het fornuis wordt gegaard op een laag tot matig vuur. De bereidingstijd duurt doo