Barbecueën

Met barbecueën wordt een kooktechniek bedoeld waarop vlees en andere producten worden bereid op een rooster. Het roosteren is vergelijkbaar met grillen. Barbecueën wordt in de open lucht gedaan. Het barbecueën wordt gezien als een sociaal gebeuren. Vaak worden er gasten bij uitgenodigd. De combinatie van het mooie weer en het eten en vertoeven in de buitenlucht maakt het voor veel mensen een plezierige bezigheid. Het barbecueën wordt ook veel afgekort tot BBQ.

Er zijn verschillende soorten barbecues en er zijn ook verschillende technieken om te barbecueën. Omdat er tegenwoordig ook (kleine) elektrische barbecues zijn, is het ook mogelijk om binnen te barbecueën. Er kan onderscheid gemaakt worden in houtskoolbarbecues, gasbarbecues, elektrische barbecues en pelletbarbecues. Daarnaast kan de kooktechniek barbecueën onderverdeeld worden in direct en indirect grillen. Direct grillen is een kooktechniek waarbij het braden van voedsel direct boven de warmtebron wordt gedaan. De bereidingstijd is kort en is daarom geschikt voor eten dat kort gebakken hoeft te worden en bijvoorbeeld maar 1 keer hoeft worden omgedraaid. Steak, karbonade, kipfilet zijn daar voorbeelden van. Met de indirecte methode van grillen krijgt het vlees een typische barbecuesmaak en wordt het product bruin en knapperig. De warmte gaat via een deksel of kap langs de zijkant van het eten naar boven en hierbij wordt het voedsel langzaam en gelijkmatig gaar. De indirecte grillmethode is geschikt voor vlees en groente welke snel uitdroogt of verbrandt. Braadvlees, heel gevogelte, ribben en visfilets zijn hier voorbeelden van.

Lees ook

  • Gratineren
    Gratineren is een kooktechniek met twee verschillende doelen: het garen van een rauw product en deze voorzien van een mooie bruine korst of het voorzien van een gaar prod
  • Blancheren
    Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel (meestal groente of fruit) korte tijd wordt gekookt en daarna afgespoeld door koud water om het kookproces te onderbreken.
  • Au bain-marie
    Au bain-marie is een kooktechniek waarbij ingrediënten worden verwarmd in een kom of pan die in een pan wordt geplaatst met heet of zachtjes kokend water. Dit wordt geda