Sauteren

Sauteren is een kooktechniek die veel lijkt op roerbakken. Sauteren is een korte bereiding in de koekenpan met zo min mogelijk vetstof. Het product wordt in kleine, geproportioneerde stukken van gelijke grootte en dikte gebakken bij een temperatuur tussen 140 en 160 graden Celsius. Deze bereidingswijze zorgt ervoor dat het product in de pan in korte tijd de juiste gaarheid bereikt, aan de buitenkant zich een krokante korst vormt en een grillsmaak krijgt.

Sauteren wordt gedaan met plantaardige en dierlijke producten met een zachte of malse structuur. Plantaardige producten met een harde structuur zullen eerst moeten worden voorgegaard, zoals bij aardappelen. Vlees met veel en taai bindweefsel is voor deze kooktechniek ongeschikt. Om snel en gelijktijdig te kunnen garen, horen de producten op gelijke grootte gesneden te worden. Er wordt zo weinig mogelijk vetstof gebruikt, net genoeg om het product niet te laten vastkleven aan de pan.

Lees ook

  • Warm houden
    In de keuken is het warm houden van producten een regelmatig voorkomend iets, meestal omdat niet alle voedsel gelijk klaar is. Soms is het nodig omdat een gerecht (vlees)
  • Raspen
    Raspen is het klein of tot poeder maken van een hard product met de bedoeling het product te kunnen verwerken in een gerecht. Raspen wordt gedaan om hele kleine delen va
  • Emulgeren
    Emulgeren is een kooktechniek waarbij met behulp van een emulgator twee stoffen gemengd kunnen worden, die normaliter niet met elkaar zouden mengen. Meestal gaat het om e