Frituren
Frituren is een kooktechniek waarbij voedingsmiddelen binnen enkele minuten in zeer hete olie of vet (160 tot 200 graden Celsius) worden gebakken. Het voedsel wordt hierin helemaal ondergedompeld. Producten als vlees, aardappelproducten, groente en vis worden snel gaar en krijgen zo een krokante korst.
Frituren kun je met plantaardige olie, vloeibaar frituurvet of vast frituurvet. De twee eerste keuzes zijn gezonder omdat ze minder verzadigd vet bevatten. Zorg ervoor dat de temperatuur van de olie correct is. Bij een te lage temperatuur neemt het product teveel olie of vet op en gaart het onvoldoende. Bij een te hoge temperatuur verbrandt het product aan de buitenkant. Frituur geen grote hoeveelheden tegelijkertijd. Dit veroorzaakt en te sterke daling van de temperatuur van het vet of de olie. Regel is: gebruik voor 100 gram hoeveelheid product ten minste 1 liter vet of olie. Filter het vet of de olie na elk gebruik met een speciaal filter of schone doek. Laat het vet of de olie wel eerst afkoelen, en wel tot 100 graden als het vast vet is. Vervang het frituurvet regelmatig, in ieder geval na 10 tot 12 frituurbeurten, en in ieder geval als het vet te donker kleurt of boven d 220 graden verhit is geweest.
Frituren kun je met plantaardige olie, vloeibaar frituurvet of vast frituurvet. De twee eerste keuzes zijn gezonder omdat ze minder verzadigd vet bevatten. Zorg ervoor dat de temperatuur van de olie correct is. Bij een te lage temperatuur neemt het product teveel olie of vet op en gaart het onvoldoende. Bij een te hoge temperatuur verbrandt het product aan de buitenkant. Frituur geen grote hoeveelheden tegelijkertijd. Dit veroorzaakt en te sterke daling van de temperatuur van het vet of de olie. Regel is: gebruik voor 100 gram hoeveelheid product ten minste 1 liter vet of olie. Filter het vet of de olie na elk gebruik met een speciaal filter of schone doek. Laat het vet of de olie wel eerst afkoelen, en wel tot 100 graden als het vast vet is. Vervang het frituurvet regelmatig, in ieder geval na 10 tot 12 frituurbeurten, en in ieder geval als het vet te donker kleurt of boven d 220 graden verhit is geweest.
Lees ook
- Fileren
Fileren is een kooktechniek bij de bereiding van vis. Fileren betekent het in stukken snijden van de vis en het daarbij volledig ontdoen van graten. Voor het fileren moet - Sauteren
Sauteren is een kooktechniek die veel lijkt op roerbakken. Sauteren is een korte bereiding in de koekenpan met zo min mogelijk vetstof. Het product wordt in kleine, gepro - Karamelliseren
Karamelliseren wordt veel geschreven met één l als karameliseren. Taalkundig is het niet juist, maar culinair gezien mag het wel, omdat het woord afgeleid is van het Fr