Frituren

Frituren is een kooktechniek waarbij voedingsmiddelen binnen enkele minuten in zeer hete olie of vet (160 tot 200 graden Celsius) worden gebakken. Het voedsel wordt hierin helemaal ondergedompeld. Producten als vlees, aardappelproducten, groente en vis worden snel gaar en krijgen zo een krokante korst.

Frituren kun je met plantaardige olie, vloeibaar frituurvet of vast frituurvet. De twee eerste keuzes zijn gezonder omdat ze minder verzadigd vet bevatten. Zorg ervoor dat de temperatuur van de olie correct is. Bij een te lage temperatuur neemt het product teveel olie of vet op en gaart het onvoldoende. Bij een te hoge temperatuur verbrandt het product aan de buitenkant. Frituur geen grote hoeveelheden tegelijkertijd. Dit veroorzaakt en te sterke daling van de temperatuur van het vet of de olie. Regel is: gebruik voor 100 gram hoeveelheid product ten minste 1 liter vet of olie. Filter het vet of de olie na elk gebruik met een speciaal filter of schone doek. Laat het vet of de olie wel eerst afkoelen, en wel tot 100 graden als het vast vet is. Vervang het frituurvet regelmatig, in ieder geval na 10 tot 12 frituurbeurten, en in ieder geval als het vet te donker kleurt of boven d 220 graden verhit is geweest.

Lees ook

  • Larderen
    Larderen is een kooktechniek waarbij voornamelijk vlees en wild worden doorregen met repen vers vet spek. Het heeft tot doel het uitdrogen van deze voedingsmiddelen te vo
  • Glaceren
    Glaceren is een kooktechniek waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen het glaceren van dierlijke producten en plantaardige producten. Zowel de techniek als het doel versc
  • Roken
    Voedsel roken is een kooktechniek die onze voorouders al deden. Vroeger werd dit vooral gedaan om voedsel langer houdbaar te maken. Tegenwoordig wordt voedsel op deze man