Wassen
Groente wordt voor de bereiding gewassen om er zeker van te zijn dat ze schoon zijn van zand, aarde en insecten. Het is niet veilig om groente ongewassen te verwerken. Groente is namelijk niet gevrijwaard van schadelijke bacteriën, parasieten of virussen. Het wassen kan daarom veel problemen voorkomen.
Alle groente moet worden gewassen, of ze nu rauw of gekookt gegeten gaat worden. Was eerst je handen en dan de groente. Zet de groente in een bak met koud water of spoel ze goed af onder de kraan. Een beetje citroensap toevoegen aan het water vergemakkelijkt het verwijderen van insecten. Groente als prei bevat veel zand en aarde. Dit kun je sneller verwijderen door de groente in lauw water te wassen. Snijd de prei kruislings tweemaal door in de lengte. Bij kropgroente worden altijd de buitenste bladeren verwijderd en niet gebruikt. Hierop bevinden zich namelijk de meeste bacteriën.
Alle groente moet worden gewassen, of ze nu rauw of gekookt gegeten gaat worden. Was eerst je handen en dan de groente. Zet de groente in een bak met koud water of spoel ze goed af onder de kraan. Een beetje citroensap toevoegen aan het water vergemakkelijkt het verwijderen van insecten. Groente als prei bevat veel zand en aarde. Dit kun je sneller verwijderen door de groente in lauw water te wassen. Snijd de prei kruislings tweemaal door in de lengte. Bij kropgroente worden altijd de buitenste bladeren verwijderd en niet gebruikt. Hierop bevinden zich namelijk de meeste bacteriën.
Lees ook
- Afschuimen
Tijdens de bereiding van bijvoorbeeld soep, bouillon, jam, gelei of suikerstroop verschijnt er vaak schuim en drijven er andere (ongewenste) stoffen naar boven. Het schui - Koken
Koken is het gaar maken van voedingsmiddelen in een kokende vloeistof (tussen de 95 en 100 graden Celsius). Deze bereidingswijze zorgt ervoor dat ingrediënten zachter en - Blancheren
Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel (meestal groente of fruit) korte tijd wordt gekookt en daarna afgespoeld door koud water om het kookproces te onderbreken.