Blancheren

Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel (meestal groente of fruit) korte tijd wordt gekookt en daarna afgespoeld door koud water om het kookproces te onderbreken. Groente blijft zo knapperig en stevig. Bij koolsoorten vermindert deze kooktechniek de bittere smaak. Blancheren helpt bij het schillen van producten zoals tomaten.

Reken tien keer zoveel water als het te blancheren product en breng deze hoeveelheid met wat zout aan de kook. Voeg de groenten toe zodra het water kookt en zorg dat het water weer zo snel mogelijk kookt. Kook de groente enkele minuten tot ze beetgaar zijn. Schep de groente dan zo snel mogelijk in een bak met ijswater om het gaarproces te stoppen. Giet de groenten af als ze volledig zijn afgekoeld.

Lees ook

  • Infuseren
    Een infusie is het laten intrekken van smaakstoffen in vloeistoffen of vaste producten zodat zij hun aroma afgeven. Het bekendste voorbeeld is thee waarbij thee gemaakt w
  • Flamberen
    Flamberen is afgeleid van het Franse werkwoord ‘flamber’, wat in het Nederlands kan worden vertaald als ‘ontsteken’, ‘doen opvlammen’ of 'aansteken'. Dat is d
  • Snijden
    Het snijden van ingrediënten is een van de meest voorkomende handelingen in de keuken. Om goed te kunnen snijden heb je een mes nodig. Een koksmes is een van de belangri