Blancheren
Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel (meestal groente of fruit) korte tijd wordt gekookt en daarna afgespoeld door koud water om het kookproces te onderbreken. Groente blijft zo knapperig en stevig. Bij koolsoorten vermindert deze kooktechniek de bittere smaak. Blancheren helpt bij het schillen van producten zoals tomaten.
Reken tien keer zoveel water als het te blancheren product en breng deze hoeveelheid met wat zout aan de kook. Voeg de groenten toe zodra het water kookt en zorg dat het water weer zo snel mogelijk kookt. Kook de groente enkele minuten tot ze beetgaar zijn. Schep de groente dan zo snel mogelijk in een bak met ijswater om het gaarproces te stoppen. Giet de groenten af als ze volledig zijn afgekoeld.
Reken tien keer zoveel water als het te blancheren product en breng deze hoeveelheid met wat zout aan de kook. Voeg de groenten toe zodra het water kookt en zorg dat het water weer zo snel mogelijk kookt. Kook de groente enkele minuten tot ze beetgaar zijn. Schep de groente dan zo snel mogelijk in een bak met ijswater om het gaarproces te stoppen. Giet de groenten af als ze volledig zijn afgekoeld.
Lees ook
- Afschuimen
Tijdens de bereiding van bijvoorbeeld soep, bouillon, jam, gelei of suikerstroop verschijnt er vaak schuim en drijven er andere (ongewenste) stoffen naar boven. Het schui - Frituren
Frituren is een kooktechniek waarbij voedingsmiddelen binnen enkele minuten in zeer hete olie of vet (160 tot 200 graden Celsius) worden gebakken. Het voedsel wordt hier - Braiseren
Braiseren wordt ook wel smoren genoemd. Het is een kooktechniek waarbij je vet of vocht gebruikt om een voedingsmiddel gaar te maken. Dit is ook het geval met stoven (de