Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Konfijten

Konfijten is een oude conserveringstechniek. Er zijn twee manieren om te konfijten. Groenten en fruit worden geconserveerd door te konfijten met suiker. Vlees en gevogelte worden geconserveerd door te konfijten met vetstof.

Groente en fruit konfijten Suiker heeft in sterke concentraties net als zout een uitdrogend effect waarmee de ontwikkeling van micro-organismen kan worden tegengehouden. Met andere woorden, je houdt er het bederf mee tegen. Je kunt met suiker op twee manieren konfijten: door suiker toe te voegen en het product te verhitten en door suiker toe te voegen en het product te drogen. Het drogen wordt meestal toegepast bij vruchten, fruit en bloemen. Hiervoor wordt het product in een warme suikeroplossing gelegd. Door de combinatie van en hoge temperatuur en tijd lost de suiker langzaam op en vermindert het vochtgehalte in het product aanzienlijk. Hierdoor ontstaat de conserverende werking. Voorbeelden zijn: gember, citroen- en sinaasappelschillen, kersen. Vlees konfijten Vlees en gevogelte blijven langer goed wanneer ze langzaam verhit zijn in een vetstof, zoals bijvoorbeeld reuzel of ganzenvet. Het vleesproduct wordt daarbij langdurig gekookt. Als de meeste vocht is verdampt, wordt het vlees onder het vet afgekoeld. Een bekend voorbeeld hiervan is de Franse rilette (een smeu´ge pastei van varkensvlees).

Lees ook


Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven