Roken

Voedsel roken is een kooktechniek die onze voorouders al deden. Vroeger werd dit vooral gedaan om voedsel langer houdbaar te maken. Tegenwoordig wordt voedsel op deze manier vooral bereid vanwege de smaak en de magere bereiding. Het voedsel kan namelijk zonder vet of olie bereid worden in een rookoven. Voedingsmiddelen als vlees, vis, schaaldieren en kazen zijn geschikt om te roken. Je kunt voedsel warm en koud roken. Koud roken duurt langer en het voedsel blijft rauw. Bij warm roken wordt het voedsel ook gegaard en de bereiding is een stuk korter.

Roken kun je doen met behulp van een rookoven. Een rookoven geeft door verbranding van houtsnippers een rooksmaak aan het voedingsmiddel. Een moderne rookoven heeft een ruimte waar onder een lage temperatuur houtsnippers verband worden. Door het gebrek aan zuurstof in een rookoven vatten de houtsnippers geen vuur, maar geven ze rook af. In een rookoven kun je zowel warm als koud roken.

Lees ook

  • Warm houden
    In de keuken is het warm houden van producten een regelmatig voorkomend iets, meestal omdat niet alle voedsel gelijk klaar is. Soms is het nodig omdat een gerecht (vlees)
  • Gratineren
    Gratineren is een kooktechniek met twee verschillende doelen: het garen van een rauw product en deze voorzien van een mooie bruine korst of het voorzien van een gaar prod
  • Klaren van boter (ghee)
    Geklaarde boter (ghee) wordt veel in de keuken gebruikt om sauzen als bearnaisesaus of een Hollandaise saus of om vlees in te bakken. Geklaarde boter heeft namelijk een h