Poêleren

Poêleren is een kooktechniek waarbij een vleesproduct in de oven wordt gegaard in het eigen vocht. Het is een traditionele manier om grote stukken vlees extra smaak te geven.

Voor poêleren wordt een pan met deksel gebruikt die in een voorverwarmde oven met een temperatuur tussen 140 en 160 graden Celsius wordt geplaatst. Het vlees wordt op een bedje van mirepoix (een mengsel van in blokjes gesneden aromatische groente, eventueel met blokjes spek of ham) geplaatst en overgoten met boter. Na driekwart van het bereidingsproces wordt het deksel van de pan gehaald en de oventemperatuur wat verhoogd om het product een smakelijke bruine kleur te geven. Het is belangrijk het vlees steeds te overgieten met het vocht om uitdroging te voorkomen. Houd het vlees na de bereidingstijd warm en blus het braadvocht af met water, fond of wijn. Laat het vocht inkoken tot een lekkere saus.

Lees ook

  • Karamelliseren
    Karamelliseren wordt veel geschreven met één l als karameliseren. Taalkundig is het niet juist, maar culinair gezien mag het wel, omdat het woord afgeleid is van het Fr
  • Warm houden
    In de keuken is het warm houden van producten een regelmatig voorkomend iets, meestal omdat niet alle voedsel gelijk klaar is. Soms is het nodig omdat een gerecht (vlees)
  • Konfijten
    Konfijten is een oude conserveringstechniek. Er zijn twee manieren om te konfijten. Groenten en fruit worden geconserveerd door te konfijten met suiker. Vlees en gevogelt