Poêleren
Poêleren is een kooktechniek waarbij een vleesproduct in de oven wordt gegaard in het eigen vocht. Het is een traditionele manier om grote stukken vlees extra smaak te geven.
Voor poêleren wordt een pan met deksel gebruikt die in een voorverwarmde oven met een temperatuur tussen 140 en 160 graden Celsius wordt geplaatst. Het vlees wordt op een bedje van mirepoix (een mengsel van in blokjes gesneden aromatische groente, eventueel met blokjes spek of ham) geplaatst en overgoten met boter. Na driekwart van het bereidingsproces wordt het deksel van de pan gehaald en de oventemperatuur wat verhoogd om het product een smakelijke bruine kleur te geven. Het is belangrijk het vlees steeds te overgieten met het vocht om uitdroging te voorkomen. Houd het vlees na de bereidingstijd warm en blus het braadvocht af met water, fond of wijn. Laat het vocht inkoken tot een lekkere saus.
Voor poêleren wordt een pan met deksel gebruikt die in een voorverwarmde oven met een temperatuur tussen 140 en 160 graden Celsius wordt geplaatst. Het vlees wordt op een bedje van mirepoix (een mengsel van in blokjes gesneden aromatische groente, eventueel met blokjes spek of ham) geplaatst en overgoten met boter. Na driekwart van het bereidingsproces wordt het deksel van de pan gehaald en de oventemperatuur wat verhoogd om het product een smakelijke bruine kleur te geven. Het is belangrijk het vlees steeds te overgieten met het vocht om uitdroging te voorkomen. Houd het vlees na de bereidingstijd warm en blus het braadvocht af met water, fond of wijn. Laat het vocht inkoken tot een lekkere saus.
Lees ook
- Karamelliseren
Karamelliseren wordt veel geschreven met één l als karameliseren. Taalkundig is het niet juist, maar culinair gezien mag het wel, omdat het woord afgeleid is van het Fr - Braiseren
Braiseren wordt ook wel smoren genoemd. Het is een kooktechniek waarbij je vet of vocht gebruikt om een voedingsmiddel gaar te maken. Dit is ook het geval met stoven (de - Pureren
Pureren is een kooktechniek waarmee je grove stukken uit een gerecht transformeert in een puree, zoals je van aardappelen aardappelpuree maakt en van appels appelmoes. So