Poêleren
Poêleren is een kooktechniek waarbij een vleesproduct in de oven wordt gegaard in het eigen vocht. Het is een traditionele manier om grote stukken vlees extra smaak te geven.
Voor poêleren wordt een pan met deksel gebruikt die in een voorverwarmde oven met een temperatuur tussen 140 en 160 graden Celsius wordt geplaatst. Het vlees wordt op een bedje van mirepoix (een mengsel van in blokjes gesneden aromatische groente, eventueel met blokjes spek of ham) geplaatst en overgoten met boter. Na driekwart van het bereidingsproces wordt het deksel van de pan gehaald en de oventemperatuur wat verhoogd om het product een smakelijke bruine kleur te geven. Het is belangrijk het vlees steeds te overgieten met het vocht om uitdroging te voorkomen. Houd het vlees na de bereidingstijd warm en blus het braadvocht af met water, fond of wijn. Laat het vocht inkoken tot een lekkere saus.
Voor poêleren wordt een pan met deksel gebruikt die in een voorverwarmde oven met een temperatuur tussen 140 en 160 graden Celsius wordt geplaatst. Het vlees wordt op een bedje van mirepoix (een mengsel van in blokjes gesneden aromatische groente, eventueel met blokjes spek of ham) geplaatst en overgoten met boter. Na driekwart van het bereidingsproces wordt het deksel van de pan gehaald en de oventemperatuur wat verhoogd om het product een smakelijke bruine kleur te geven. Het is belangrijk het vlees steeds te overgieten met het vocht om uitdroging te voorkomen. Houd het vlees na de bereidingstijd warm en blus het braadvocht af met water, fond of wijn. Laat het vocht inkoken tot een lekkere saus.
Lees ook
- Paneren
Het paneren van vlees, kip, vis of kaas zorgt bij het bakken voor een krokant korstje. Je kunt paneren met bloem en paneermeel, broodkruim, beschuitkruimels of cornflakes - Trekken
Trekken is een kookterm waarmee men bedoelt het in de vloeistof over laten gaan van geur- en smaakstoffen van producten als vlees, bis, wild, gevogelte of groenten. Het w - Geleren
Geleren is het bedekken van gerechten met een gelei. Het wordt gedaan om een product te beschermen tegen uitdroging, om een product te verfraaien of om producten te binde