Pureren
Pureren is een kooktechniek waarmee je grove stukken uit een gerecht transformeert in een puree, zoals je van aardappelen aardappelpuree maakt en van appels appelmoes. Soep wordt ook veel gepureerd. Voor het pureren gebruikt men in de keuken een keukenmachine, staafmixer of blender. Je kunt ook met de hand pureren. Hiervoor gebruik je een pureestamper of pureeknijper of een passe-vite.
Een pureestamper of pureeknijper is een handig keukengereedschap om met de hand groente en fruit te pureren. Een passse-vite is een roerzeef om voedsel handmatig te malen en pureren. Het is uitgevonden door de Belg Victor Simon. De roerzeef heeft een komvormige rand, waarin aan de onderkant een zeef is bevestigd. Met een handvat aan de buitenzijde kan de inhoud tegen de zeef aan worden gedrukt. Je kunt voedsel ook machinaal pureren met gebruik van de keukenmachine, staafmixer of blender.
Lees ook
- Infuseren
Een infusie is het laten intrekken van smaakstoffen in vloeistoffen of vaste producten zodat zij hun aroma afgeven. Het bekendste voorbeeld is thee waarbij thee gemaakt w
- Wassen
Groente wordt voor de bereiding gewassen om er zeker van te zijn dat ze schoon zijn van zand, aarde en insecten. Het is niet veilig om groente ongewassen te verwerken. Gr
- Trekken
Trekken is een kookterm waarmee men bedoelt het in de vloeistof over laten gaan van geur- en smaakstoffen van producten als vlees, bis, wild, gevogelte of groenten. Het w