Snijden

Het snijden van ingrediënten is een van de meest voorkomende handelingen in de keuken. Om goed te kunnen snijden heb je een mes nodig. Een koksmes is een van de belangrijkste gereedschappen in de professionele keuken. Het is geschikt om de meeste ingrediënten in stukken te snijden, fijn te hakken en andere handelingen te verrichten. Het is niet geschikt voor het fijnere werk. Hiervoor zijn andere messen meer geschikt.

In de keuken kennen we vele manieren van snijden. Vaak wordt de Franse benaming ervoor gebruikt. Canneler is het maken van groeven en geulen om een product op te leuken. Men gebruikt hiervoor een canneleermesje. Wordt er gesproken over carré, dan wordt het product wordt in dobbelstenen gesneden. Brunoise is een techniek waarbij het product in zeer kleine dobbelstenen wordt gesneden. Het in ruitjesvorm snijden, noemen we chinoise. Julienne houdt in dat het product in fijne reepjes moet worden gesneden. Parer is het in het gewenste model snijden van bijvoorbeeld vlees en het verwijderen van ongewenste aanhangsels. Trancher is het in plakjes snijden van vlees en brood. Emincer is het in zeer dunne plakjes snijden van bijvoorbeeld truffel, knoflook of paddenstoelen.

Lees ook

  • Myoteren
    Myoteren is een kooktechniek waarbij specerijen worden verhit in een heel klein beetje olie of boter op laag vuur. Voor de bereiding van goulash wordt dat bijvoorbeeld g
  • Fonduen
    Fonduen is het dompelen van kleine stukjes voedingsmiddelen in een warme of hete vloeistof. Het woord fondue komt uit het Frans en betekent vertaald: gesmolten. Er zijn v
  • Sauteren
    Sauteren is een kooktechniek die veel lijkt op roerbakken. Sauteren is een korte bereiding in de koekenpan met zo min mogelijk vetstof. Het product wordt in kleine, gepro