Snijden

Het snijden van ingrediënten is een van de meest voorkomende handelingen in de keuken. Om goed te kunnen snijden heb je een mes nodig. Een koksmes is een van de belangrijkste gereedschappen in de professionele keuken. Het is geschikt om de meeste ingrediënten in stukken te snijden, fijn te hakken en andere handelingen te verrichten. Het is niet geschikt voor het fijnere werk. Hiervoor zijn andere messen meer geschikt.

In de keuken kennen we vele manieren van snijden. Vaak wordt de Franse benaming ervoor gebruikt. Canneler is het maken van groeven en geulen om een product op te leuken. Men gebruikt hiervoor een canneleermesje. Wordt er gesproken over carré, dan wordt het product wordt in dobbelstenen gesneden. Brunoise is een techniek waarbij het product in zeer kleine dobbelstenen wordt gesneden. Het in ruitjesvorm snijden, noemen we chinoise. Julienne houdt in dat het product in fijne reepjes moet worden gesneden. Parer is het in het gewenste model snijden van bijvoorbeeld vlees en het verwijderen van ongewenste aanhangsels. Trancher is het in plakjes snijden van vlees en brood. Emincer is het in zeer dunne plakjes snijden van bijvoorbeeld truffel, knoflook of paddenstoelen.

Lees ook

  • Gourmetten
    Gourmetten is een gezellige manier om met meerdere mensen aan tafel in kleine pannetjes eigen gerechtjes te bereiden. De kleine hoeveelheden maken het mogelijk steeds iet
  • Kloppen
    Kloppen of opkloppen kun je op twee verschillende manieren. Kloppen is een kooktechniek waarbij producten met elkaar vermengd worden zonder dat er lucht in wordt gebracht
  • Bakken
    Bakken is een vrij algemene term. Het heeft meerdere betekenissen met een gemeenschappelijk doel, namelijk het garen van een product en het te voorzien van een smakelijke