Sueren

Sueren is een kooktechniek waarbij groente wordt ontdaan van overtollig water, zonder het te laten kleuren. Het woord sueren is afgeleid van het Latijnse woord sudore, wat (uit)zweten betekent. Dit zogenaamde uitzweten wordt gedaan in boter in een pan met gesloten deksel. Een voorbeeld is het op deze manier een ui een glazig uiterlijk geven. Men gebruikt deze kooktechniek veel voor het maken van een basis voor een saus, om vervolgens in dezelfde pan verdere ingrediƫnten toe te voegen. De smaak die in de boter is getrokken, blijft op deze manier bewaard.

Lees ook

  • Pureren
    Pureren is een kooktechniek waarmee je grove stukken uit een gerecht transformeert in een puree, zoals je van aardappelen aardappelpuree maakt en van appels appelmoes. So
  • Poffen
    Poffen is een manier van bereiden van producten, waarbij je ze door de warmte laat poffen. Je legt ze in hete as of in de oven om te garen. Aardappelen en kastanjes zijn
  • Koken
    Koken is het gaar maken van voedingsmiddelen in een kokende vloeistof (tussen de 95 en 100 graden Celsius). Deze bereidingswijze zorgt ervoor dat ingrediƫnten zachter en