Espuma
Espuma is het Spaanse woord voor schuim. Deze kooktechniek is bedacht door de Spaanse chef-kok Ferran Adria. Met espuma wordt een kooktechniek bedoelt waarmee je een luchtig schuim creëert door vloeibaar voedsel met gelatine te mengen en dit onder druk van lachgas te spuiten tot een luchtig schuim, waaraan geen eieren of room meer hoeft worden toegevoegd. Dit in tegenstelling tot andere vergelijkbare mengsels.
Espuma wordt bereid met behulp van een espumafles- of spuit. De espumafles of – spuit heeft een thermosachtig compartiment waar je het vloeibare mengsel in kunt gieten. Via een capsule die samengeperste lucht bevat, breng je extra lucht in het compartiment bij het mengsel. Door het mengsel te schudden mengt de lucht zich met de inhoud. De lucht en het mechanisme zorgen er dus voor dat de inhoud nu een luchtige en mousse-achtige massa is geworden. Je kunt met espuma diverse bereidingen maken zowel in hartige gerechten als zoete desserts, zowel warm als koud. Espuma wordt relatief snel vloeibaar en is dus niet geschikt om langere tijd op tafel te staan.
Espuma wordt bereid met behulp van een espumafles- of spuit. De espumafles of – spuit heeft een thermosachtig compartiment waar je het vloeibare mengsel in kunt gieten. Via een capsule die samengeperste lucht bevat, breng je extra lucht in het compartiment bij het mengsel. Door het mengsel te schudden mengt de lucht zich met de inhoud. De lucht en het mechanisme zorgen er dus voor dat de inhoud nu een luchtige en mousse-achtige massa is geworden. Je kunt met espuma diverse bereidingen maken zowel in hartige gerechten als zoete desserts, zowel warm als koud. Espuma wordt relatief snel vloeibaar en is dus niet geschikt om langere tijd op tafel te staan.
Lees ook
- Sueren
Sueren is een kooktechniek waarbij groente wordt ontdaan van overtollig water, zonder het te laten kleuren. Het woord sueren is afgeleid van het Latijnse woord sudore, wa - Canneleren
Canneleren is het opleuken van eten door een ribbel- of ruitpatroon of ander patroon aan een voedingsmiddel (bijvoorbeeld een citroen, tomaat, komkommer) aan te brengen m - Afblussen
Afblussen is de term voor het losroeren van het aanbaksel dat bij het braden ontstaat. Hieraan wordt een warme vloeistof toegevoegd. Zo komen de smaakstoffen los. Hiermee