Espuma

Espuma is het Spaanse woord voor schuim. Deze kooktechniek is bedacht door de Spaanse chef-kok Ferran Adria. Met espuma wordt een kooktechniek bedoelt waarmee je een luchtig schuim creëert door vloeibaar voedsel met gelatine te mengen en dit onder druk van lachgas te spuiten tot een luchtig schuim, waaraan geen eieren of room meer hoeft worden toegevoegd. Dit in tegenstelling tot andere vergelijkbare mengsels.

Espuma wordt bereid met behulp van een espumafles- of spuit. De espumafles of – spuit heeft een thermosachtig compartiment waar je het vloeibare mengsel in kunt gieten. Via een capsule die samengeperste lucht bevat, breng je extra lucht in het compartiment bij het mengsel. Door het mengsel te schudden mengt de lucht zich met de inhoud. De lucht en het mechanisme zorgen er dus voor dat de inhoud nu een luchtige en mousse-achtige massa is geworden. Je kunt met espuma diverse bereidingen maken zowel in hartige gerechten als zoete desserts, zowel warm als koud. Espuma wordt relatief snel vloeibaar en is dus niet geschikt om langere tijd op tafel te staan.

Lees ook

  • Koken
    Koken is het gaar maken van voedingsmiddelen in een kokende vloeistof (tussen de 95 en 100 graden Celsius). Deze bereidingswijze zorgt ervoor dat ingrediënten zachter en
  • Stoven
    Stoven is een kooktechniek waarbij vlees met vloeistoffen in een gesloten (braad)pan op het fornuis wordt gegaard op een laag tot matig vuur. De bereidingstijd duurt doo
  • Flamberen
    Flamberen is afgeleid van het Franse werkwoord ‘flamber’, wat in het Nederlands kan worden vertaald als ‘ontsteken’, ‘doen opvlammen’ of 'aansteken'. Dat is d