Gratineren

Gratineren is een kooktechniek met twee verschillende doelen: het garen van een rauw product en deze voorzien van een mooie bruine korst of het voorzien van een gaar product van een rauwe korst. Voor het gratineren wordt vaak paneermeel met blokjes boter of kaas gebruikt, maar je kunt ook met room, saus of eieren gratineren.

Gratineren gaat eenvoudig in een oven met een grill. Verspreid kaas, paneermeel met blokjes boter, saus of room over het gerecht en zet het in de hete oven tot het een bruine korst krijgt. Het gratineren duurt ongeveer 15 minuten.

Lees ook

  • Klaren van boter (ghee)
    Geklaarde boter (ghee) wordt veel in de keuken gebruikt om sauzen als bearnaisesaus of een Hollandaise saus of om vlees in te bakken. Geklaarde boter heeft namelijk een h
  • Barbecueën
    Met barbecueën wordt een kooktechniek bedoeld waarop vlees en andere producten worden bereid op een rooster. Het roosteren is vergelijkbaar met grillen. Barbecueën word
  • Roken
    Voedsel roken is een kooktechniek die onze voorouders al deden. Vroeger werd dit vooral gedaan om voedsel langer houdbaar te maken. Tegenwoordig wordt voedsel op deze man