Steengrillen

Steengrillen is het bereiden van voedsel op een verhitte stenen plaat. De steen is meestal van graniet en wordt verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 300 graden Celsius. Om het plakken van de gerechten door de hoge temperatuur tegen te gaan, wordt de steen met zout bestrooid. Het voordeel van steengrillen is dat je geen boter of olie nodig hebt om het voedsel te bereiden. Steengrillen is een gezellige en feestelijke manier om aan tafel je eten te bereiden. Er zijn elektrische steengrillen en steengrillen die verwarmd worden op branders.

Zet de steengrill op een stevige, vlakke ondergrond. Strooi een beetje zout op de hete plaat en leg hier het vlees op. Wacht 2 tot 3 minuten tot de onderkant van het vlees bruin is gebakken. Je kunt het vlees nu makkelijk van de plaat verwijderen en omdraaien. Door het vlees niet steeds tussentijds te draaien, blijft de steengrill schoner en gaat het bakken makkelijker. Gebruik geen boter of olie, omdat dit kan spetteren. Voorkom dat er sausje op de steen komen. Dit gaat aanbakken, verbranden en roken. Laat vlees op kamertemperatuur komen, voordat het op de steengrill gaat. Zo voorkom je dat de temperatuur van de steengrill te snel daalt.

Lees ook

  • Afblussen
    Afblussen is de term voor het losroeren van het aanbaksel dat bij het braden ontstaat. Hieraan wordt een warme vloeistof toegevoegd. Zo komen de smaakstoffen los. Hiermee
  • Myoteren
    Myoteren is een kooktechniek waarbij specerijen worden verhit in een heel klein beetje olie of boter op laag vuur. Voor de bereiding van goulash wordt dat bijvoorbeeld g
  • Canneleren
    Canneleren is het opleuken van eten door een ribbel- of ruitpatroon of ander patroon aan een voedingsmiddel (bijvoorbeeld een citroen, tomaat, komkommer) aan te brengen m