Steengrillen

Steengrillen is het bereiden van voedsel op een verhitte stenen plaat. De steen is meestal van graniet en wordt verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 300 graden Celsius. Om het plakken van de gerechten door de hoge temperatuur tegen te gaan, wordt de steen met zout bestrooid. Het voordeel van steengrillen is dat je geen boter of olie nodig hebt om het voedsel te bereiden. Steengrillen is een gezellige en feestelijke manier om aan tafel je eten te bereiden. Er zijn elektrische steengrillen en steengrillen die verwarmd worden op branders.

Zet de steengrill op een stevige, vlakke ondergrond. Strooi een beetje zout op de hete plaat en leg hier het vlees op. Wacht 2 tot 3 minuten tot de onderkant van het vlees bruin is gebakken. Je kunt het vlees nu makkelijk van de plaat verwijderen en omdraaien. Door het vlees niet steeds tussentijds te draaien, blijft de steengrill schoner en gaat het bakken makkelijker. Gebruik geen boter of olie, omdat dit kan spetteren. Voorkom dat er sausje op de steen komen. Dit gaat aanbakken, verbranden en roken. Laat vlees op kamertemperatuur komen, voordat het op de steengrill gaat. Zo voorkom je dat de temperatuur van de steengrill te snel daalt.

Lees ook

  • Aanbraden
    Aanbraden houdt in dat je vlees, vis, wild of gevogelte rondom snel schroeit in boter, olie of ander bakproduct. Bij een temperatuur boven de 200 graden Celsius verandert
  • Römertopf
    De römertopf is een poreuze, aardewerken schaal met deksel. De schaal wordt gebruikt voor bereiding van voedsel in de oven. Het Nederlandse woord voor römertopf is Rome
  • Frituren
    Frituren is een kooktechniek waarbij voedingsmiddelen binnen enkele minuten in zeer hete olie of vet (160 tot 200 graden Celsius) worden gebakken. Het voedsel wordt hier