Fileren

Fileren is een kooktechniek bij de bereiding van vis. Fileren betekent het in stukken snijden van de vis en het daarbij volledig ontdoen van graten. Voor het fileren moet de vis ontschubt worden. Dat vergemakkelijkt het fileren en het fileermes wordt minder snel bot. Hoe het fileren te werk gaat en welk fileermes het meest geschikt is, hangt geheel af van de vissoort. Gebruik voor het fileren altijd een vlijmscherp mes.

Neem een snijplank die groot genoeg is voor de vis. Snijd de kop er af, net achter de eerste vin na de kieuwen. Dan snijd je de vis in de onderkant. De punt van het mes gaat ongeveer een centimeter naar binnen waar het zachte gedeelte (buikholte) overgaat in het hardere gedeelte, de staart. Snij de vis helemaal open zodat je de ingewanden kunt zien en deze met het mes er uit kunt halen. Snijd met de graat mee het visvlees er af. Snijd het filet er af tot aan de staart, precies langs de graat. Draai de vis om en herhaal alles. Snijd de vinnen er af en haal de overgebleven graten er nog uit.

Lees ook

  • Espuma
    Espuma is het Spaanse woord voor schuim. Deze kooktechniek is bedacht door de Spaanse chef-kok Ferran Adria. Met espuma wordt een kooktechniek bedoelt waarmee je een luch
  • Stoven
    Stoven is een kooktechniek waarbij vlees met vloeistoffen in een gesloten (braad)pan op het fornuis wordt gegaard op een laag tot matig vuur. De bereidingstijd duurt doo
  • Farceren
    Farceren is het vullen van een product met een mengsel van vlees, vis, wild, gevogelte of groenten (een farce). Er zijn droge farces en vleesfarces. Een vleesfarce wordt