Römertopf

De römertopf is een poreuze, aardewerken schaal met deksel. De schaal wordt gebruikt voor bereiding van voedsel in de oven. Het Nederlandse woord voor römertopf is Romeinse stoofpot en verwijst naar het gebruik van deze schaal door de Romeinen. Het is een gezonde manier van eten bereiden. De ingrediënten worden namelijk gegaard in de stoom die in de schaal ontstaat tijdens het bakproces in de oven. Hierdoor gaan vitamines en mineralen niet verloren.

Een römertopf is erg gevoelig voor temperatuursschommelingen. Hij mag dan ook niet in een voorverwarmde oven worden geplaatst. Voor gebruik moet de schaal minimaal 15 minuten in koud water worden geplaatst. De schaal neemt daarbij dit vocht op. De schaal wordt vervolgens met de te bereiden ingrediënten in de oude oven geplaatst en warmt langzaam op. Hoe meer de schaal wordt gebruikt, des te meer het de aroma’s van de gerechten opneemt, wat voor een steeds bijzondere smaakbeleving zorgt. Plaats de hete römertopf nooit direct uit de oven op een koud oppervlak, maar maak altijd gebruik van een onderzetter.

Lees ook

  • Konfijten
    Konfijten is een oude conserveringstechniek. Er zijn twee manieren om te konfijten. Groenten en fruit worden geconserveerd door te konfijten met suiker. Vlees en gevogelt
  • Ciseleren
    Ciseleren is een techniek waarmee een specifieke manier wordt bedoeld voor het fijn snijden van verse kruiden, bladgroenten en zachte groentesoorten (zoals komkommer, aug
  • Klaren (bouillon)
    Klaren is een kooktechniek waarbij troebele vloeistoffen of half vloeibare vloeistoffen helder worden gemaakt. Met een bol- of puntzeef of met behulp van een neteldoek w