Römertopf
De römertopf is een poreuze, aardewerken schaal met deksel. De schaal wordt gebruikt voor bereiding van voedsel in de oven. Het Nederlandse woord voor römertopf is Romeinse stoofpot en verwijst naar het gebruik van deze schaal door de Romeinen. Het is een gezonde manier van eten bereiden. De ingrediënten worden namelijk gegaard in de stoom die in de schaal ontstaat tijdens het bakproces in de oven. Hierdoor gaan vitamines en mineralen niet verloren.
Een römertopf is erg gevoelig voor temperatuursschommelingen. Hij mag dan ook niet in een voorverwarmde oven worden geplaatst. Voor gebruik moet de schaal minimaal 15 minuten in koud water worden geplaatst. De schaal neemt daarbij dit vocht op. De schaal wordt vervolgens met de te bereiden ingrediënten in de oude oven geplaatst en warmt langzaam op. Hoe meer de schaal wordt gebruikt, des te meer het de aroma’s van de gerechten opneemt, wat voor een steeds bijzondere smaakbeleving zorgt. Plaats de hete römertopf nooit direct uit de oven op een koud oppervlak, maar maak altijd gebruik van een onderzetter.
Een römertopf is erg gevoelig voor temperatuursschommelingen. Hij mag dan ook niet in een voorverwarmde oven worden geplaatst. Voor gebruik moet de schaal minimaal 15 minuten in koud water worden geplaatst. De schaal neemt daarbij dit vocht op. De schaal wordt vervolgens met de te bereiden ingrediënten in de oude oven geplaatst en warmt langzaam op. Hoe meer de schaal wordt gebruikt, des te meer het de aroma’s van de gerechten opneemt, wat voor een steeds bijzondere smaakbeleving zorgt. Plaats de hete römertopf nooit direct uit de oven op een koud oppervlak, maar maak altijd gebruik van een onderzetter.
Lees ook
- Au bain-marie
Au bain-marie is een kooktechniek waarbij ingrediënten worden verwarmd in een kom of pan die in een pan wordt geplaatst met heet of zachtjes kokend water. Dit wordt geda - Barbecueën
Met barbecueën wordt een kooktechniek bedoeld waarop vlees en andere producten worden bereid op een rooster. Het roosteren is vergelijkbaar met grillen. Barbecueën word - Larderen
Larderen is een kooktechniek waarbij voornamelijk vlees en wild worden doorregen met repen vers vet spek. Het heeft tot doel het uitdrogen van deze voedingsmiddelen te vo