Klaren van boter (ghee)

Geklaarde boter (ghee) wordt veel in de keuken gebruikt om sauzen als bearnaisesaus of een Hollandaise saus of om vlees in te bakken. Geklaarde boter heeft namelijk een hoger verbrandingspunt, zodat je vlees veel steviger aan kunt bakken.

Doe verse boter in een pan en laat deze op een matige warmtebron langzaam smelten (duurt ongeveer 10 minuten). Zorg dat de boter niet gaat koken. Als de boter helemaal is gesmolten is er een dikke schuim op gekomen. Dit zijn de vaste bestanddelen uit de boter. Het schuim kun je er voorzichtig afscheppen met een kleine pol- of soeplepel. Er blijven dan twee lagen over, het botervet dat transparant goudachtig van kleur is en de melkbestanddelen. Nu kan het botervet voorzichtig in een andere pan worden geschonken. De andere bestanddelen blijven zo achter in de eerste pan. Dit kun je weggooien. Als je het botervet even laat staan, drijft het eventuele aanwezige schuim naar boven en je kunt deze eenvoudig nog eens met een pollepel weghalen.

Lees ook

  • Poêleren
    Poêleren is een kooktechniek waarbij een vleesproduct in de oven wordt gegaard in het eigen vocht. Het is een traditionele manier om grote stukken vlees extra smaak te g
  • Raclette
    Raclette is een van de nationale gerechten van Zwitserland. Raclette is afgeleid van het Franse woord râcler, wat schaven of schrapen betekent. Daarnaast is raclette ook
  • Pureren
    Pureren is een kooktechniek waarmee je grove stukken uit een gerecht transformeert in een puree, zoals je van aardappelen aardappelpuree maakt en van appels appelmoes. So