Infuseren

Een infusie is het laten intrekken van smaakstoffen in vloeistoffen of vaste producten zodat zij hun aroma afgeven. Het bekendste voorbeeld is thee waarbij thee gemaakt wordt door het laten trekken van theeblaadjes in kokend water. Maar ook het trekken van bouillon is een bekend voorbeeld. Infuseren als kooktechniek is het onder vacuüm laten intrekken van aromastoffen in een vloeistof.

Je kunt eindeloos variëren met smaken en dat maakt de mogelijkheden met infusies enorm groot. Door het vacuüm laten intrekken van aromastoffen kunnen ze niet vervliegen en blijven ze in de vloeistof gevangen. Je kunt voor Infuseren gebruik maken van een vacumeermachine of vacuümzak. De vacuümzak kun je bijvoorbeeld vullen met geklaarde boter en een gepofte knoflook. Trek de zak vacuüm en laat hem in een warm waterbad of combisteamer op 75 graden Celsius minimaal twee uur trekken. De temperatuur moet laag blijven, anders zou de inhoud gaan karamelliseren.

Lees ook

  • Aanbraden
    Aanbraden houdt in dat je vlees, vis, wild of gevogelte rondom snel schroeit in boter, olie of ander bakproduct. Bij een temperatuur boven de 200 graden Celsius verandert
  • Karamelliseren
    Karamelliseren wordt veel geschreven met één l als karameliseren. Taalkundig is het niet juist, maar culinair gezien mag het wel, omdat het woord afgeleid is van het Fr
  • Geleren
    Geleren is het bedekken van gerechten met een gelei. Het wordt gedaan om een product te beschermen tegen uitdroging, om een product te verfraaien of om producten te binde