Pocheren
Pocheren is een kooktechniek waarbij voedsel in weinig vocht, bij een temperatuur van 80 graden Celsius, net iets onder het kookpunt, wordt gegaard. Tijdens het pocheren wisselt de vloeistof smaak uit met het gerecht. Pocheren kun je in water met een scheutje azijn, in bouillon of wijn. Pocheren is een lichte kookmethode zonder bak- en braadproducten. Deze kooktechniek is vooral geschikt voor kwetsbaar voedsel, zoals eieren, vis, zeevruchten en fruit.
Gebruik voor het pocheren een onbedekte sauspan. Laat het water in de pan zachtjes koken, het oppervlak mag nauwelijks bewegen. Hoe dikker het product, hoe langer de bereiding tijd nodig heeft. Zachte visfilets zijn snel klaar, terwijl kipfilets langer tijd nodig hebben om te garen. Het beste resultaat krijg je als je de stukken est zachtjes laat pocheren en dan zonder vuur nog tien tot twintig in het vocht laat staan. Ei pocheren Gebruik twee pannen. De eerste pan vul je met water, zout en een scheut azijn. Breng dit zachtjes aan de kook. De andere pan vul je met warm water om de gepocheerde eieren warm te houden. Breek een vers ei in een kopje. Maak met een lepel een draaikolk in de pan en laat het ei uit het kopje in het midden van de draaikolk glijden. Haal het ei na 3 minuten uit de pan met een schuimspaan en leg het in de pan met het warme water.
Gebruik voor het pocheren een onbedekte sauspan. Laat het water in de pan zachtjes koken, het oppervlak mag nauwelijks bewegen. Hoe dikker het product, hoe langer de bereiding tijd nodig heeft. Zachte visfilets zijn snel klaar, terwijl kipfilets langer tijd nodig hebben om te garen. Het beste resultaat krijg je als je de stukken est zachtjes laat pocheren en dan zonder vuur nog tien tot twintig in het vocht laat staan. Ei pocheren Gebruik twee pannen. De eerste pan vul je met water, zout en een scheut azijn. Breng dit zachtjes aan de kook. De andere pan vul je met warm water om de gepocheerde eieren warm te houden. Breek een vers ei in een kopje. Maak met een lepel een draaikolk in de pan en laat het ei uit het kopje in het midden van de draaikolk glijden. Haal het ei na 3 minuten uit de pan met een schuimspaan en leg het in de pan met het warme water.
Lees ook
- Barbecueën
Met barbecueën wordt een kooktechniek bedoeld waarop vlees en andere producten worden bereid op een rooster. Het roosteren is vergelijkbaar met grillen. Barbecueën word - Glaceren
Glaceren is een kooktechniek waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen het glaceren van dierlijke producten en plantaardige producten. Zowel de techniek als het doel versc - Flamberen
Flamberen is afgeleid van het Franse werkwoord ‘flamber’, wat in het Nederlands kan worden vertaald als ‘ontsteken’, ‘doen opvlammen’ of 'aansteken'. Dat is d