Afschuimen
Tijdens de bereiding van bijvoorbeeld soep, bouillon, jam, gelei of suikerstroop verschijnt er vaak schuim en drijven er andere (ongewenste) stoffen naar boven. Het schuim bestaat uit vuil en eiwitresten en heeft een bittere smaak. Door het schuim te verwijderen, wordt de bouillon of andere vloeistof helder en krijgt het een betere smaak. Afschuimen is de term voor het verwijderen van dit schuim.
Afschuimen doe je met behulp van een schuimspaan of metalen pollepel of kleine soeplepel. Met een schuimspaan schep je eenvoudig het schuim van het oppervlak. Spoel het schuim weg onder een stromende kraan en maak de schuimspaan goed schoon voordat je hem nog een keer gebruikt. Met een metalen pollepel of kleine soeplepel haal je het schuim er het beste uit door vanuit het midden van de pan naar de zijkant te draaien en het schuim zo uit de vloeistof te scheppen.
Afschuimen doe je met behulp van een schuimspaan of metalen pollepel of kleine soeplepel. Met een schuimspaan schep je eenvoudig het schuim van het oppervlak. Spoel het schuim weg onder een stromende kraan en maak de schuimspaan goed schoon voordat je hem nog een keer gebruikt. Met een metalen pollepel of kleine soeplepel haal je het schuim er het beste uit door vanuit het midden van de pan naar de zijkant te draaien en het schuim zo uit de vloeistof te scheppen.
Lees ook
- Fruiten
Fruiten is een kooktechniek waarbij kleingesneden groente, kruiden of specerijen al roerend in een pan op laag vuur worden verwarmd in wat vet. - Farceren
Farceren is het vullen van een product met een mengsel van vlees, vis, wild, gevogelte of groenten (een farce). Er zijn droge farces en vleesfarces. Een vleesfarce wordt - Pocheren
Pocheren is een kooktechniek waarbij voedsel in weinig vocht, bij een temperatuur van 80 graden Celsius, net iets onder het kookpunt, wordt gegaard. Tijdens het pocheren