Afschuimen

Tijdens de bereiding van bijvoorbeeld soep, bouillon, jam, gelei of suikerstroop verschijnt er vaak schuim en drijven er andere (ongewenste) stoffen naar boven. Het schuim bestaat uit vuil en eiwitresten en heeft een bittere smaak. Door het schuim te verwijderen, wordt de bouillon of andere vloeistof helder en krijgt het een betere smaak. Afschuimen is de term voor het verwijderen van dit schuim.

Afschuimen doe je met behulp van een schuimspaan of metalen pollepel of kleine soeplepel. Met een schuimspaan schep je eenvoudig het schuim van het oppervlak. Spoel het schuim weg onder een stromende kraan en maak de schuimspaan goed schoon voordat je hem nog een keer gebruikt. Met een metalen pollepel of kleine soeplepel haal je het schuim er het beste uit door vanuit het midden van de pan naar de zijkant te draaien en het schuim zo uit de vloeistof te scheppen.

Lees ook

  • Raspen
    Raspen is het klein of tot poeder maken van een hard product met de bedoeling het product te kunnen verwerken in een gerecht. Raspen wordt gedaan om hele kleine delen va
  • Koken
    Koken is het gaar maken van voedingsmiddelen in een kokende vloeistof (tussen de 95 en 100 graden Celsius). Deze bereidingswijze zorgt ervoor dat ingrediƫnten zachter en
  • Tajine
    De tajine is een traditionele stoofpot uit Noord-Afrika. Het wordt gebruikt voor het bereiden van suddergerechten. Tajine betekent suddergerecht. De pot is gemaakt van k