Schwenkbraten

Schwenkbraten is een techniek waarbij vlees (meestal varkensvlees) boven een open vuurtje of een bed van gloeiend houtskool wordt geroosterd. Het vlees hangt met kettingen aan een driepoot. Door hier een zetje aan te geven, zwenkt het rooster over de hittebron zachtjes heen en weer. Het woord Schwenkbraten betekent dan ook in het Nederlands letterlijk vertaald: zwenkroosteren.

Oorspronkelijk komt het Schwenkbraten uit het Duitse Saarland, Hunsrück en de Eifel. Populaire vleessoorten voor deze bereiding zijn dikke karbonades en worst. Het voordeel van deze kooktechniek is dat het vlees langzaam gaart, waardoor de structuur van het vlees zacht en mals blijft en het gelijkmatig bewegen boven de hittebron voorkomt dat het vlees snel verbrandt. Het vlees is meestal een dag van tevoren gemarineerd en het wordt vier uur voorafgaand aan het braden op kamertemperatuur gebracht. De bereiding zelf kan een half tot een heel uur duren, afhankelijk van de grootte van het vlees. Eenmaal gegaard, dan wordt het vlees in Duitsland traditioneel afgeblust met bier. Bij het vlees wordt traditiegetrouw kartoffelsalade of noedelsalade geserveerd en bier bij gedronken.

Lees ook

  • Blancheren
    Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel (meestal groente of fruit) korte tijd wordt gekookt en daarna afgespoeld door koud water om het kookproces te onderbreken.
  • Wassen
    Groente wordt voor de bereiding gewassen om er zeker van te zijn dat ze schoon zijn van zand, aarde en insecten. Het is niet veilig om groente ongewassen te verwerken. Gr
  • Pocheren
    Pocheren is een kooktechniek waarbij voedsel in weinig vocht, bij een temperatuur van 80 graden Celsius, net iets onder het kookpunt, wordt gegaard. Tijdens het pocheren