Wellen

Wellen is een kooktechniek die op verschillende manieren kan worden toegepast. Je kunt bepaalde voedingsmiddelen in koud, lauwwarm of tegen de kook in water of andere vloeistoffen wellen. Het doel van wellen is dat het voedingsmiddel vocht opneemt en daarmee zacht en vol wordt.

Wellen wordt veel gedaan met gedroogd fruit. Het gedroogd fruit wordt enige tijd in water geweld, dat tegen de kook wordt aangehouden. Het fruit wordt na enige tijd zacht, waardoor het verder in het gerecht verwerkt kan worden. Controleer bij het wellen of het fruit zacht genoeg is. Laat het niet te zacht worden. Krenten, rozijnen, kikkererwten en dergelijke kun je in koud of lauwwarm water of ander vocht wellen. Sommige producten hebben langere tijd nodig. Gedroogde bonen moeten soms wel 24 uur lang wellen voordat ze geschikt zijn voor verdere bereiding.

Lees ook

  • Sauteren
    Sauteren is een kooktechniek die veel lijkt op roerbakken. Sauteren is een korte bereiding in de koekenpan met zo min mogelijk vetstof. Het product wordt in kleine, gepro
  • Canneleren
    Canneleren is het opleuken van eten door een ribbel- of ruitpatroon of ander patroon aan een voedingsmiddel (bijvoorbeeld een citroen, tomaat, komkommer) aan te brengen m
  • Steengrillen
    Steengrillen is het bereiden van voedsel op een verhitte stenen plaat. De steen is meestal van graniet en wordt verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 300 graden Celsi