Blind bakken
Blind bakken (ook geschreven als blindbakken) is een techniek om een taartbodem te maken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een tijdelijke vulling die niet gegeten wordt, maar enkel dient om het deeg goed in vorm te houden. Blind bakken wordt gedaan bij taartbodems waarvan de vulling minder tijd nodig heeft om te garen dan het deeg of bij taarten waarbij de vulling niet wordt meegebakken.
Verdeel het deeg over de taartvorm en dek het af met gekreukeld bakpapier. Wanneer je het bakpapier van tevoren kreukelt, is het na het bakken eenvoudiger los te trekken en je voorkomt daarmee dat je stukjes van de taartbodem kapot trekt. Gebruik liever geen aluminiumfolie hiervoor, want deze neigt eerder aan het deeg vast te plakken. Vul de vorm met een vulling naar keuze. Je kunt er gedroogde peulvruchten voor gebruiken, of kersenpitten, speciale bakkorrels of iets dergelijks. Het moet voldoende gewicht hebben om het deeg tijdens het bakken in vorm te houden. Bak een grote taartbodem eerst 10 minuten blind en daarna nog eens 10 minuten zonder de vulling. Wordt de taart daarna niet meer met een vulling gebakken, reken dan op twee keer en kwartier voor het bakken.
Verdeel het deeg over de taartvorm en dek het af met gekreukeld bakpapier. Wanneer je het bakpapier van tevoren kreukelt, is het na het bakken eenvoudiger los te trekken en je voorkomt daarmee dat je stukjes van de taartbodem kapot trekt. Gebruik liever geen aluminiumfolie hiervoor, want deze neigt eerder aan het deeg vast te plakken. Vul de vorm met een vulling naar keuze. Je kunt er gedroogde peulvruchten voor gebruiken, of kersenpitten, speciale bakkorrels of iets dergelijks. Het moet voldoende gewicht hebben om het deeg tijdens het bakken in vorm te houden. Bak een grote taartbodem eerst 10 minuten blind en daarna nog eens 10 minuten zonder de vulling. Wordt de taart daarna niet meer met een vulling gebakken, reken dan op twee keer en kwartier voor het bakken.
Lees ook
- Canneleren
Canneleren is het opleuken van eten door een ribbel- of ruitpatroon of ander patroon aan een voedingsmiddel (bijvoorbeeld een citroen, tomaat, komkommer) aan te brengen m - Au bain-marie
Au bain-marie is een kooktechniek waarbij ingrediënten worden verwarmd in een kom of pan die in een pan wordt geplaatst met heet of zachtjes kokend water. Dit wordt geda - Flamberen
Flamberen is afgeleid van het Franse werkwoord ‘flamber’, wat in het Nederlands kan worden vertaald als ‘ontsteken’, ‘doen opvlammen’ of 'aansteken'. Dat is d