Groenten
Op deze pagina vind u een aantal producten in de categorie groenten daarbij kunt u denken aan producten als aardperen, andijvie, artisjokken. Van al deze producten kunt u, door op de links onder de inleiding te klikken, meer warenkennis en ingredientinformatie vinden.- Aardperen
Aardperen moeten voor het gebruik schoongeboend worden. De jonge pasgeoogste crèmekleurige aardpeer kan met en zonder schil worden gegeten. U kunt deze wortelknollen rauw eten, in… - Andijvie
Men kan andijvie rauw of gekookt eten. In de winter en het vroege voorjaar komt de andijvie uit de glastuinbouw. Deze andijvie is veel zachter dan van de koude grond en heeft daard… - Artisjokken
Voor gebruik moet de u de artisjokken grondig wassen. Harde vezels moeten worden verwijderd. Wrijf de bodem met citroensap in. Haal de onderste blaadjes van de artisjok en haal de… - Asperges
Voor gebruik haalt u een stuk van de onderkant van de (witte of groene) asperges af. Witte asperges moeten geschild worden. Dat kan met een speciale aspergeschiller of met een duns… - Aubergines
Aubergines hoeven niet te worden geschild. Omdat aubergines wat bitter kunnen smaken is het gebruikelijk de groente in plakken te snijden en vervolgens met zout te bestrooien. U la… - Augurken
Augurken kunt u zo eten, als snack bij de borrel of als tussendoortje. Ze zijn caloriearm! De augurk wordt traditioneel gebruikt voor het maken van rolmops. Een rolmops is een opge… - Avocado
Je kunt de avocado voor verschillende bereidingen gebruiken. Het vruchtvlees kleurt snel bruin, dit is te voorkomen met een paar druppels citroen of limoen. Verwarm de avocado niet… - Bataat
Bataat kan op verschillende manieren worden bereid. Je kunt hem geschild of ongeschild bereiden. Je kunt hem bakken, koken of frituren. De kooktijd bedraagt ongeveer 20 minuten. De… - Bloemkool
Het is even een klusje om de bloemkool schoon te maken. Het gaat snel als volgt. Eerst verwijdert u de groene buitenbladeren en de stronk. U kunt dan de bloemkool heel laten of in… - Bosuien
Maak de bosuitjes schoon door de wortelaanzet weg te snijden en de uitjes onder de kraan af te spoelen. Vervolgens kunt u de bosui in plakjes of ringetjes snijden. Ook het groen ka… - Brave Hendrik
De bladeren van de Brave Hendrik moeten zeer goed schoongemaakt worden. Leg de bladeren voorzichtig in een bak met water. Het zand zal naar de bodem van de bak zakken. Schep de bla… - Broccoli
U kunt de steeltjes en de bloemetjes van de broccoli eten. Verwijder de groene bladeren en snijd het onderste deel van de stronk van de broccoli af. U kunt de broccoli in lange stu… - Cassave
Cassave kan worden gekookt op dezelfde manier als wordt gedaan met aardappels. Daarna kun je de cassave eventueel bakken. Cassave wordt veel gebruikt in Surinaamse gerechten. Het i… - Cherrytomaten
De cherrytomaat is een kleine ronde tomaat. Omdat hij zo klein is, wordt hij ook veel met de vorm van een kers vergeleken. Daarom is de cherrytomaat ook bekend als kerstomaat. Er w… - Chinese kool
Was de Chinese kool voor gebruik. Vervolgens kunt u hem in dunne repen snijden om hem (rauw) in een salade te verwerken of te roerbakken. U kunt de kool ook stoven of koken. De sma… - Courgette
De courgette moet voor het gebruik goed gewassen worden. Ze hoeft niet geschild te worden. Het kroontje wordt er af gehaald want deze is niet geschikt voor consumptie. Snij de cour… - Haricots verts
Omdat de haricot vert, net als alle andere rauwe bonensoorten, een gifstof (lectine) bevat, kun je deze groente niet rauw eten. Door verhitting wordt de gifstof onwerkzaam gemaakt.… - Hertshoornweegbree
De jonge blaadjes van de Hertshoornweegbree kunnen zowel rauw (in salades) als gekookt worden gegeten. De oudere blaadjes zijn minder geschikt voor verwerking in de keuken. De oude… - Kardoen
De stengels van de kardoen moeten net als bij de asperge geschild worden met een dunschiller. De toppen van de stengels zijn bitter en moeten worden verwijderd. Snijd de stengels i… - Komkommer
De komkommer kan zowel rauw als warm gegeten worden. Het is een frisse toevoeging aan salades en sauzen. Tzaziki is een bekende yoghurtdip met geschaafde komkommer. U kunt de komko… - Koolrabi
Koolrabi kan rauw en gekookt gegeten worden. De lichtgroene of zachtpaarse schil van de koolrabi wordt niet gegeten. Het loof wordt over het algemeen ook niet gegeten, hoewel de fr… - Lenteui
Lenteui kan gekookt of rauw gegeten worden. Meestal vormen zij een onderdeel of vulling van meerdere groentesoorten in een gerecht. Een lenteui wordt voornamelijk in stukjes gesned… - Lollo rossa
Maak de lollo rossa voorzichtig schoon door de bladeren los te halen en deze te wassen. Dep ze schoon of gebruik een slacentrifuge. Pluk de sla in stukjes en snijdt ze niet. Door h… - Oker
Er zijn groene en rode soorten oker. Sommige rode variëteiten worden echter ook tijdens het koken groen van kleur. Voor de bereiding moet het steeltje en het puntje aan de ond… - Olijven
Olijven zijn een heerlijke versnapering bij de borrel (anti-pasti). U kunt ze gewoon zo eten, maar ook als ingrediënt gebruiken voor een tapenade. U kunt olijven als garnering of… - Pastinaak
Van de verse pastinaak snijdt u de uiteinden af. U kunt eventueel de pastinaak schillen met een dunschiller. Geschilde pastinaak verkleurt echter snel bij contact met lucht. U kunt… - Pepers
Pepers zijn nogal agressief en het is raadzaam bij het snijden van pepers keukenhandschoenen te dragen om de handen te beschermen. Wrijf niet in uw ogen na het snijden van pepertje… - Pompoen
Pompoen kent een aantal traditionele bereidingen. Een aantal voorbeelden daarvan zijn de pompoensoep, het pompoenbrood en de pompoentaart. De zaden van de pompoen kan men roosteren… - Postelein
Postelein smaakt rauw goed, aangemaakt met een vinaigrette. U kunt de groente ook koken of stoven. De groente hoeft niet lang gekookt te worden. Postelein wordt ook gebruikt voor d… - Raapstelen
Voor het bereiden van raapstelen dienen de worteltjes van de steeltjes worden afgesneden. Was ze in koud water en laat ze in een vergiet goed uitlekken. Raapstelen hebben een kookt… - Rabarber
Rabarber kan tot een compote worden verwerkt. Je kunt rabarber als tweede groente of dessert bij de maaltijd serveren. Pureer de groente en stoof hem zachtjes met suiker. De frisse… - Radijs
Radijsjes eet men vooral rauw. Voor gebruik moet u ze goed wassen. U verwijdert daarbij het loof (de blaadjes) en het fijne wortelstukje. Ze smaken lekker uit het vuistje, eventuee… - Rode bieten
Rode bieten kunnen gekookt of koud (gepekeld) worden gegeten. U kookt de bieten met schil. Zomerbieten moeten worden ontdaan van het loof. Snij het loof niet te dicht bij het bietg… - Rucola
De jonge rucola plantjes worden als smaakversterker gebruikt in sla en rauwkost. Dit is een typisch Toscaans gebruik. Maak de rucola schoon door de onderste stukjes van de stelen a… - Schorseneren
Schorseneren worden over het algemeen gekookt gegeten. Ze kunnen net als asperges gegeten worden, puur (gekookt) met een klontje boter. Ze kunnen ook opgediend worden met een becha… - Soepgroenten
Soepgroenten hoeven niet alleen voor het maken van een soep gebruikt te worden. Men maakt in een handomdraai van macaroni, een zakje soepgroenten, aangevuld met gehakt of andere vl… - Spliterwten
De gedroogde spliterwten worden vooral gebruikt voor het maken van(oer-Hollandse) erwtensoep. Tijdens het koken vallen ze uiteen waardoor ze bijzonder geschikt zijn om ze te purere… - Spruitjes
Voor de bereiding van spruitjes snijdt u aan de onderkant van de spruit (het snijvlak) een plakje af. Zo komen de buitenste blaadjes los die u ook moet verwijderen. Kook de spruite… - Stengelui
Stengeluien worden gebruikt als smaakmaker en als groente. De Oosterse keuken kan niet zonder. Ze worden bijna altijd in combinatie gebruikt met knoflook en gember. U kunt de steng… - Suikererwten
Suikererwten kun je niet rauw eten, je moet ze eerst koken, roerbakken of stomen in de magnetron. De bereiding neemt heel weinig tijd in beslag, voor het koken of roerbakken volsta… - Suikerwortel
Over het algemeen wordt de suikerwortel gekookt gegeten. Je kunt ze gekookt, puur, eten met een klontje boter. Het is ook lekker om er een bechamelsaus of kaassaus bij te schenken.… - Tempeh
De neutrale smaak van tempeh maakt het mogelijk dat je het op verschillende manieren kunt bereiden. Het sojaproduct neemt smaken goed op, dus je kunt het op verschillende manieren… - Tomatensap
Tomatensap kun je puur, zo uit het pak, opdrinken. IJskoud smaakt hij het beste. Je kunt er ook extra smaak aan toevoegen, met kruiden als verse basilicum, een fijngesneden bosuitj… - Uien
De stengeluitjes worden als lente-uitjes als groente gekookt of gebakken. Zilveruitjes doen het goed in warme gerechten en in koude salades. Eigenlijk gebruikt men de ui voor de me… - Venkel
Het jonge topgroen van de venkel, de zogenaamde veertjes, is leuk te gebruiken als garnering of als lichte kruiderij in salades en vooral vissoepen. Hiertoe snijdt u het frisse gro… - Waterkers
Waterkers doet het goed als garnering van gerechten. U kunt waterkers ook prima gebruiken in salades of als extra frisse toevoeging op de boterham. U moet de waterkers kort en voor… - Wortelen
Worteltjes zijn rauw lekker in salades of als extra toevoeging op de boterham. U kunt de wortel raspen, of in fijne reepjes snijden. Rauwe worteltjes zijn ook lekker als hapje tuss… - Yam
Yam dient geschild voor consumptie te worden. Het gaat soms wat lastig en daarom is het soms makkelijker ze in de schil te koken en ze dan te schillen. Bij verwarming wordt de schi… - Zuring
Zuring wordt op dezelfde manier bereid als spinazie. De smaak van zuring doet enigszins ook aan spinazie denken. Het is een belangrijk ingrediënt in het gerecht “paling in het g… - Zuurkool
Zuurkool wordt in Nederland vooral in de winter gegeten. Traditioneel wordt de zuurkool met aardappel tot een stamppot bereid, al dan niet in combinatie met rookworst en/of spekjes…