Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Augurken

Hier vertellen wij je alles over Augurken. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Augurken.

Gebruik van Augurken

AugurkenAugurken kunt u zo eten, als snack bij de borrel of als tussendoortje. Ze zijn caloriearm! De augurk wordt traditioneel gebruikt voor het maken van rolmops. Een rolmops is een opgerolde, gefileerde haring met daarin een augurk die wordt ingelegd in azijn. Augurken kunnen als frisse toevoeging gebruikt worden in salades, waaronder de huzarensalade of aardappelsalade. U kunt augurken ook als bijgerecht op tafel zetten. Een augurk is ook een heerlijke smaakmaker op de boterham. Augurken combineren goed met vleeswaren. U kunt van fijngesnipperde augurk en mayonaise een snelle frisse dipsaus maken. Meestal wordt de augurk in koude bereidingen gebruikt, maar hij doet het ook goed in warme gerechten, bijvoorbeeld in Indisch gehaktbrood.

 • Cucumis sativusLatijnse naam
 • langere tijd (1 tot 3 jaar)Houdbaarheid
 • verschillende rassen (dus verschillende vormen)Soorten
 • GroentenCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Augurken

Augurken lijken op kleine komkommers. Ze behoren dan ook tot dezelfde soort als de komkommer, in het Latijns heet deze soort Cucumis sativus. Augurken hebben echter geen eigen smaak en ze worden ook niet rauw gegeten. Augurken hebben verschillende vormen. Er zijn gladde en stekelige augurken. Ze kunnen heel klein zijn, maar ook behoorlijk groot. De grote exemplaren kennen we onder de naam “zure bommen”. De kleine augurken worden ook wel “cocktail augurken”genoemd. Augurken worden geteeld om ze in te maken in azijn, aangevuld met suiker en/of kruiden om verschillende smaken te creëren. Ze moeten na de oogst zo snel mogelijk ingelegd worden in azijn, al dan niet met suiker. Bij bewaren worden augurken snel geel en slap, bovendien schimmelen ze snel.

Augurken groeien in warme gebieden. Het is een eenjarige plant met stengels die wel drie meter hoog kunnen worden. Augurken bevatten nauwelijks zaden. Augurken worden geteeld op de volle grond en in kassen. Kasaugurken worden geoogst in juli tot oktober. Na het oogsten worden ze direct ingelegd. Dat kan op twee manieren. De augurken worden verwerkt tot zoetzure augurken of tot zoute augurken.

Augurken zijn het hele jaar door verkrijgbaar. U kunt ze kopen in de supermarkt en in alle levensmiddelenzaken. Ze worden verkocht in glas of blik. Ze zijn lang houdbaar, zeker 1 tot 3 jaar. Raadpleegt u voor informatie over de houdbaarheid het etiket op de verpakking. Geopende potten moet u in de koelkast bewaren.

De zoetzure augurk is rijk aan mineralen (natrium, kalium en calcium). Dat vrouwen in de zwangerschap een drang naar het eten van augurken zouden hebben, blijkt een fabel te zijn. Er is een heus onderzoek naar gedaan.

Enkele gebruiksvormen van Augurken

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met Augurken



Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven