Asperges

Hier vertellen wij je alles over Asperges. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Asperges.

Gebruik van Asperges

Asperges

Voor gebruik haalt u een stuk van de onderkant van de (witte of groene) asperges af. Witte asperges moeten geschild worden. Dat kan met een speciale aspergeschiller of met een dunschiller. Groene asperges hoeven niet geschild te worden. Kook de asperges in ruim water. Er zijn speciale aspergepannen. De gemiddelde kooktijd van groene asperges ligt tussen de 8 en 10 minuten. Witte asperges hebben een paar minuten langer nodig. De asperges zijn gaar wanneer de onderkant zacht is. U kunt asperges heel makkelijk van te voren bereiden. U brengt de asperges zoals hierboven is beschreven in ruim water met zout aan de kook en zet dan het vuur uit. Vervolgens laat u de asperges in het water afkoelen. Wanneer u de asperges wilt bereiden, hoeft u ze nu alleen nog maar gaar te koken. Asperges smaken ook afgekoeld goed in een salade of als snack met een likje mayonaise in ham gerold. Traditioneel worden asperges gekookt gegeten met een gehakt gekookt ei er over, eventueel met hamsnippers. Maar er zijn eindeloze variaties te bedenken met asperges.

  • asparangus officinalisLatijnse naam
  • hooguit drie dagen in de koelkastHoudbaarheid
  • witte en groene aspergeSoorten
  • GroentenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Asperges

De asperge is een meerjarige plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. De groente wordt wel 10 tot 12 jaar achter elkaar geteeld. In de winter sterft de bovengrondse plant af, maar de ondergrondse delen overwinteren en vormen in de lente nieuwe uitlopers. Deze uitlopers worden, als ze het zonlicht nog niet hebben gezien, afgesneden en als witte asperge verkocht. Groene asperges zijn de jonge scheuten van dezelfde aspergeplant die niet uit de zon zijn gehouden. Groene asperges zijn erg populair in ItaliŽ. In het noorden en het westen van Europa zijn echter de witte asperges geliefder. Het Nederlandse aspergeseizoen duurt twee maanden, van half april tot half juni. Dit heet ook wel de ?aspergetijd?. Asperges worden ook uit Spanje ingevoerd. De smaak van asperges is zacht. De smaak van de groene asperge is iets nadrukkelijker.

Gedurende de aspergetijd zijn de asperges volop te krijgen in de supermarkt en bij de groenteboer. Asperges zijn over het algemeen niet goedkoop. Dat komt omdat de oogst van asperges behoorlijk arbeidsintensief is. De stengels worden met de hand opgespoord en op juiste lengte worden afgesneden. U kunt de asperges het beste dezelfde dag van aankoop bereiden. Gewikkeld in een vochtige (thee)doek zijn ze nog hooguit drie dagen houdbaar in de koelkast. U kunt ze drie minuten blancheren en vervolgens invriezen. De supermarkt heeft gedurende het hele jaar de witte asperge ook te koop in blik of in een glazen pot. Per persoon rekent u tussen 250 en 300 gram verse asperges.

Enkele gebruiksvormen van Asperges

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Asperges