Haricots verts

Hier vertellen wij je alles over Haricots verts. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Haricots verts.

Gebruik van Haricots verts

Omdat de haricot vert, net als alle andere rauwe bonensoorten, een gifstof (lectine) bevat, kun je deze groente niet rauw eten. Door verhitting wordt de gifstof onwerkzaam gemaakt. Voor bereiding haal je de steelaanzet van het boontje met een keukenmesje af. Reken 225 gram haricots verts voor een portie van 200 gram. Je kunt haricots verts koken, stomen, (roer)bakken en (voorgekookt) koud serveren in een salade. Serveer hem gekookt met een klontje boter en wat geraspte nootmuskaat bij een Hollandse maaltijd met gekookte aardappelen en een karbonade. Haricots verts hoeven slechts vier tot zes minuten gekookt te worden. Roerbak hem met andere (Oosterse) groente in een Aziatische roerbakschotel. Roerbak de boontjes tussen de zes en acht minuten met de andere groente mee. Stoof de boontjes op het laatste moment (zes tot acht minuten) mee in een stoofschotel met hamlappen. Klassiek is de combinatie van de haricots verts in spek gerold. Het is een snel bijgerecht voor bijvoorbeeld een gezellig etentje. Kook de boontjes vijf minuten en wikkel acht tot tien peultjes in een plakje ontbijtspek. Bak de pakketjes drie tot vijf minuten in olijfolie (tot het spek krokant wordt).

  • Phaseolus Vulgaris (verzamelnaam sperziebonen)Latijnse naam
  • 2 tot 3 dagen koelkastHoudbaarheid
  • vers, ingevroren, in glas of in blikSoorten
  • GroentenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Haricots verts

De haricot vert is net als het Chinese boontje, de kleine, slanke versie van de gewone sperzieboon. Zowel sperziebonen, als snijbonen vallen onder één familie, de phaseolus vulgaris. Andere benamingen voor deze smalle sperzieboonsoort is naaldboontje en Frans boontje. Haricot vert (Frans) betekent letterlijk vertaald: groene boon. Het is een dun sperzieboontje met een wat donkere kleur. Ook is hij wat minder knapperig dan de gewone sperzieboon. De naaldboontjes kunnen wel een lengte van maar liefst 20 centimeter bereiken. Maar er zijn ook boontjes die niet langer dan 14 centimeter worden. De lengte, kleur en smaak hangt veel van het ras af. Er zijn veel verschillende rassen. Tegenwoordig worden eigenlijk alleen maar rassen geteeld waarbij de peultjes geen draden meer hebben. Dat maakt ze in principe ‘panklaar’. Je hoeft alleen nog maar de steelaanzet te verwijderen. Haricots verts zijn vers het hele jaar door verkrijgbaar, omdat ze ook geïmporteerd worden uit de landen rond het Middellands Zeegebied en Afrika. In de zomermaanden worden ze uit eigen land aangevoerd. Kies de frisse groene bonen die niet slap zijn. Vaak zijn de boontjes voorverpakt in plastic en liggen ze tussen de schoongemaakte verse groente. Je kunt haricots verts ook ingevroren in de vriezer vinden of in conservenglas- of blik. Verse haricots verts zijn twee tot drie dagen houdbaar in de groentelade van de koelkast. Als je ze wilt invriezen, moet je ze eerst even kort blancheren.

Enkele gebruiksvormen van Haricots verts

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Haricots verts