Cassave

Hier vertellen wij je alles over Cassave. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Cassave.

Gebruik van Cassave

Cassave

Cassave kan worden gekookt op dezelfde manier als wordt gedaan met aardappels. Daarna kun je de cassave eventueel bakken. Cassave wordt veel gebruikt in Surinaamse gerechten. Het is een ingrediŽnt voor de warme maaltijd, maar ook voor gebak en snacks. In Benin, Congo, Angola en Borneo wordt gedroogde cassave gebruikt om cassavepap te maken. Er zijn veel Afrikaanse landen die een nationaal gerecht met cassave als ingrediŽnt hebben. In Tanzania maakt men het gerecht ?kisamvu?met de bladeren van de cassaveplant. In Congo maken ze van de bladeren het traditionele gerecht ?sakasaka?. Mensen die allergisch zijn voor gluten, kunnen cassavemeel in plaats van tarwebloem gebruiken. Het Braziliaanse P„o de Queijo is een populaire snack dat gemaakt wordt van cassavemeel. Van cassave wordt ook kroepoek gemaakt. Deze kroepoek kun je van het merk Conimex in de meeste supermarkten kant-en-klaar kopen.

  • 1 maandHoudbaarheid
  • knollen en meelSoorten
  • GroentenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Cassave

Cassave is een wortelknol. Het wordt gegeten als een groente of aardappel. Cassave heeft een volle smaak en is voedzamer dan de aardappel. De knol heeft een bruine schil en is 8 centimeter dik en tot 90 centimeter lang. Cassave is afkomstig van een plant genaamd Manihot exculenta. De plant komt oorspronkelijk uit BraziliŽ. Cassave wordt veel gegeten in Afrika en Zuid-Amerika. In tropische ontwikkelingslanden leeft het grotendeel van de mensen van de cassave. In Nederland is cassave minder bekend. Je kunt ze wel in Nederland kopen. De wortelknollen worden verkocht in de Aziatische supermarkt, toko?s en buitenlandse markten. Je kunt cassave buiten de koeling een maand bewaren. De knol is vaak verpakt in een dikke waslaag (paraffine).

Cassave kun je niet rauw eten. De knollen bevatten giftig blauwzuur dat voor consumptie moet worden verwijderd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen knollen met een hoog gehalte aan het blauwzuur en de knollen met een lager gehalte. Het zijn de bittere cassave (hoog gehalte) en de zoete (laag gehalte). Het wordt afgeraden om beide soorten rauw te eten. In de meeste landen wordt de cassave gekookt.

Van cassave wordt ook meel gemaakt. Dit meel kan tarwebloem vervangen. Cassavemeel is verkrijgbaar bij de goed gesorteerde supermarkt en in de toko. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar: rauwe cassavemeel, geroosterde cassavemeel en gekruide cassavemeel. Bewaar het meel donker en droog. Zorg dat er geen vocht bij komt, dan blijft het meel langere tijd houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Cassave

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Cassave