Rucola

Hier vertellen wij je alles over Rucola. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rucola.

Gebruik van Rucola

Rucola

De jonge rucola plantjes worden als smaakversterker gebruikt in sla en rauwkost. Dit is een typisch Toscaans gebruik. Maak de rucola schoon door de onderste stukjes van de stelen af te snijden. Rucola moet voor gebruik gewassen worden en drooggedept. Eventueel kunt u de bladeren in stukjes snijden of scheuren. Rucola wordt (weer) lekker fris door ze even in een bak met ijskoud water te laten liggen. Kiemplantjes kunnen worden gebruikt als verfrissende smaakmaker op brood. U kunt de kiemplantjes met een schaar van de voedingsbodem knippen en in een zeef onder de koude kraan afspoelen. Voor gebruik goed uit laten lekken. U heeft er maar weinig van nodig, omdat ze aromatisch en pittig van smaak zijn. Kiemplantjes kunnen ook als smaakmaker in salades of omeletten gebruikt worden. Rucola kan ook gestoofd worden, of klein gesneden en kort in olijfolie (met wat knoflook) gewokt worden.

  • Eruca sativaLatijnse naam
  • paar dagen in de koelkastHoudbaarheid
  • GroentenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Rucola

Rucola is ook bekend onder de namen raketsla, mosterdkruid, en roquette. Rucola is een eenjarige plant die als groente wordt gegeten. Hij wordt 10 tot 60 centimeter hoog. De plant behoort tot de kruisbloemenfamilie, waartoe ook de radijs behoort. Ze heeft witte, purper geaderde bloemen. Men eet de blaadjes en de stengels. Ook de kiemplantjes worden gegeten. De smaak van rucola is walnootachtig en enigszins bitter.

De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en wordt al sinds de Middeleeuwen in de landen rond het Middellands Zeegebied geteeld. In 1981 is rucola door de firma Tubbergen in Nederland geÔntroduceerd. Gekweekte rucola heeft gaafrandige bladeren. De wilde versie heeft ingesneden bladeren.

Rucola is gezond. De groente is rijk aan vitamine C. Pas echter op, want het betreft een groente met een hoog nitraatgehalte. U moet deze groente niet in grote hoeveelheden consumeren. 19 gram rucola levert al de aanbevolen gemiddelde maximale dagdosering op. Men schrijft aan rucola potentie verhogende werking toe.

Rucola is het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt en bij de groenteman. Ze wordt aangevoerd door ItaliŽ, Israel, Frankrijk en ook uit ons eigen land. Rucola wordt verkocht in plastic kuipbakken of in plastic zakken. Ze is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Kiemgroente wordt aangeboden in de bakjes waar ze in gekweekt zijn. Ook deze kunt u een aantal dagen in de koelkast bewaren.

Enkele gebruiksvormen van Rucola

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Rucola