Pompoen

Hier vertellen wij je alles over Pompoen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Pompoen.

Gebruik van Pompoen

Pompoen

Pompoen kent een aantal traditionele bereidingen. Een aantal voorbeelden daarvan zijn de pompoensoep, het pompoenbrood en de pompoentaart. De zaden van de pompoen kan men roosteren. In Nederland wordt de pompoen niet gretig gegeten. De pompoen wordt wel veel gebruikt in de Oost-Europese, Afrikaanse, Noord- en Zuid-Amerikaanse keuken. Omdat de pompoen niet zoveel smaak heeft, verleent de groente zich uitstekend in gerechten die goed gekruid worden. Pompoen eet men als groente (gestoofd, gekookt, gebakken), in verschillende soorten soepen, in het nagerecht en in gebak.

  • Cucurbita ficifolia/ maxima/mixta/ moschata/pepoLatijnse naam
  • 2 tot 6 maandenHoudbaarheid
  • Vijgenbladpompoen, reuzenpompoen, Ayote, muskuspompoen, courgette, spaghettipompoen, Patisson, HokaidoSoorten
  • GroentenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Pompoenen

De pompoen wordt gegeten als groente en behoort tot de komkommerachtigen. Naast de komkommer behoort ook de meloen tot deze soort. Pompoenen waren al sinds 7000 jaar voor Christus bekend. Europa maakte in de 16e eeuw kennis met deze vrucht. Er bestaan een dozijn aantal soorten pompoenen. Men kan de pompoenen onderverdelen in zomerpompoenen en winterpompoenen. De courgette en Patisson (ook keizers- of bisschopsmuts genoemd) behoren tot de zomerpompoen. De reuzenpompoen en spaghettipompoen vallen onder de winterpompoen. De dikke harde schil van winterpompoenen is niet eetbaar. Van de reuzenpompoen bestaan vele varianten. De spaghettipompoen heeft zijn naam te danken aan de draderige structuur van het gekookte vruchtvlees. De Japanse Hokaido pompoen is een geliefde (winter)pompoensoort. De kleur van de pompoen is oranje. Het vruchtvlees is stevig en zoet.

De smaak van pompoen is melig en doet denken aan wortel. Het vruchtvlees is vast en minder waterig dan die van de komkommer. De groene pompoen heeft een nootachtige smaak. De ronde soorten worden gewoon pompoen genoemd. De langwerpige soort kennen we als de courgette. Pompoen is verkrijgbaar in de groentewinkel. Verse pompoen voelt stevig aan. Zomerpompoenen moeten een glanzende schil hebben. Bij winterpompoenen is dat tegenovergesteld, deze moeten een matte schil hebben. Zomerpompoenen kunnen niet lang bewaard worden. Winterpompoenen kunnen echter 2 tot 6 maanden bewaard worden bij een temperatuur van 10 tot 15 graden Celsius. Aangesneden pompoen is nog enkele dagen houdbaar in de koelkast. U kunt aangesneden stukken ook invriezen.

De pompoen wordt niet alleen als groente gegeten. Men snijdt gezichten in de grote oranje pompoenen voor het Halloween feest en maakt er lampionen van. In het zuiden van de Verenigde Staten wordt de pompoen gebruikt voor pompoenslingeren. Pompoenslingeren is een sport waarbij teams verschillende mechanische toestellen, zoals katapulten of luchtkanonnen bouwen om een pompoen zo ver mogelijk te werpen. Ieder jaar vinden er wereldkampioenschappen plaats in Delaware. In België wordt er in het plaatsje Heffen ieder jaar in oktober een feestdag gehouden, genaamd pompoendag. Deze dag worden de straten en tuinen versierd met de mooiste decoraties gemaakt uit pompoenen.

Enkele gebruiksvormen van Pompoen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Pompoen