Raapstelen

Hier vertellen wij je alles over Raapstelen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Raapstelen.

Gebruik van Raapstelen

Raapstelen

Voor het bereiden van raapstelen dienen de worteltjes van de steeltjes worden afgesneden. Was ze in koud water en laat ze in een vergiet goed uitlekken. Raapstelen hebben een kooktijd van ongeveer 11 minuten. Raapstelen kun je prima verwerken in een stamppot. Je kunt de raapstelen ook rauw eten, bijvoorbeeld verwerkt in een salade. Raapstelen smaken heerlijk bij stoofvlees, in combinatie met gebakken spekjes, varkensvlees en lever. Wanneer je de raapstelen rauw in een stamppot verwerkt, heb je er minder van nodig. Het is ook lekker om er een vegetarische stamppot te maken. In plaats van vlees stamp je de raapstelen met (komijnen-)kaas door de gekookte aardappelen.

  • BrassicaLatijnse naam
  • vers: 2 dagenHoudbaarheid
  • Brassica rapa, Brassica Capmetris en Brassica sinensis (en meer rassoorten)Soorten
  • GroentenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Raapstelen

Raapstelen worden gegeten als groente. Het betreft het jonge blad en bladsteel van de Chinese kool. De groente wordt geoogst en gegeten in de lente. Het is daarom een echte voorjaarsgroente. De blaadjes hebben een lichtgroene kleur. Ze zijn langwerpig en ingesneden. De smaak is licht pittig. In Brabant noemen ze deze groente ?keeltjes?. Raapstelen lijken enigszins op jonge spinazie of rucola. Er zijn diverse rassen geschikt voor consumptie, zoals de Brassica rapa (naam ras: Gewone Groene), Brassica capmetris (Namenia) en Brassica sinensis (Gele Malse). In het oosten van Nederland noemen de raapsteeltjes bij het daar meest verkochte ras: Namenia?s. De groente was een tijd lang niet meer in de belangstelling en behoorde tot de zogenaamde ?vergeten groente?. De ? vergeten groente? wint echter steeds meer aan populariteit terug en daarom zijn de raapstelen inmiddels ook steeds beter verkrijgbaar.

Raapstelen zijn bij de groentespecialist verkrijgbaar in de maanden februari, maart, april en mei. Daarnaast zijn ze vaak ook nog wel in de maanden juni, september en oktober verkrijgbaar. Ze worden los of in bosjes verkocht. Koop en gebruik raapsteeltjes zo vers mogelijk. Let er bij de aankoop op dat de blaadjes frisgroen en knapperig zijn. Vermijd bosjes met donkergroene, verlepte blaadjes. De groente slinkt tijdens het koken, roerbakken of stoven. Om 200 gram per persoon te maken, zijn 300 tot 350 gram rauwe raapstelen nodig. Je kunt ze echter ook rauw eten. Gebruik dan 100 tot 150 gram per persoon. Op een koele plaats, bijvoorbeeld de koelkast, is de groente tot twee dagen houdbaar. Bewaar ze in een open plastic zak of wikkel ze in een vochtige doek. Je kunt raapstelen het best in de maanden april en mei invriezen. Blancheer ze eerst anderhalve minuut.

Raapstelen zijn rijk aan mineralen. Het bevat vooral veel ijzer. Daarnaast levert de groente veel vitamine B en C. Het is een nitraatrijke groente.

Enkele gebruiksvormen van Raapstelen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Raapstelen