Koolrabi

Hier vertellen wij je alles over Koolrabi. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Koolrabi.

Gebruik van Koolrabi

Koolrabi

Koolrabi kan rauw en gekookt gegeten worden. De lichtgroene of zachtpaarse schil van de koolrabi wordt niet gegeten. Het loof wordt over het algemeen ook niet gegeten, hoewel de frisse groene blaadjes fijn kunnen worden gesneden en in de salade kunnen worden verwerkt. Het binnenste deel wordt rauw gegeten, gesmoord, gekookt, gefrituurd of gevuld. De knol kan in dunne plakjes, blokjes, schijfjes of reepjes gesneden worden. Reken voor het koken van de groente ongeveer 10 tot 15 minuten kooktijd. Gekookte koolrabi smaakt lekker met een klontje boter en wat nootmuskaat. Rauw smaakt de groente het best als u hem raspt en er een dressing bij geeft. Rauw smaakt de groente vrij scherp. Koolrabi is prima te combineren met alle soorten vlees, met uitzondering van orgaanvlees.

  • Brassica oleracea convar. acephala alef. var. gongylodesLatijnse naam
  • een week in de groentelade van de koelkastHoudbaarheid
  • lichtgroene of paarse teeltvormenSoorten
  • GroentenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Koolrabi

Koolrabi is de naam van een groente die uit een teeltvorm is ontstaan, waarbij wilde kool is gekruist met een wilde witte biet. Het lijkt alsof de naam van koolrabi heeft te maken met de koolraap, maar dat is niet zo. De koolrabi vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in Noord-Europa. Het eetbare gedeelte van de koolrabi zit in de verdikking van de stengel. De verdikking ziet er uit als een knol. Er zijn verschillende soorten koolrabi, maar de smaak is eigenlijk steeds hetzelfde. De knol kan lichtgroen van kleur zijn, maar er is ook koolrabi in zachtpaarse teeltvorm. Daarnaast is er ook een ras dat grote knollen geeft met de toepasselijke naam witte reuzenkoolrabi.

Koolrabi wordt veel gebruikt in de Duitse keuken. De meeste koolrabi wordt dan ook in Duitsland verbouwd. Ons eigen land teelt echter ook deze groente. Koolrabi is het hele jaar door verkrijgbaar, met topaanvoer in de maanden februari tot en met oktober. De knol moet bij de aankoop stevig aanvoelen. De blaadjes (het loof) moeten een heldergroen en fris uiterlijk hebben. De jonge knollen smaken het beste. De oudere exemplaren moeten wat dikker geschild worden en de jonge knollen hoeven slechts dun geschild te worden. Per persoon rekent u 250 gram koolrabi als u de groente wilt koken. Voor een salade kunt u een halve knol per persoon nemen. Bewaar koolrabi zonder verpakking in de groentelade van de koelkast. Ze blijven zo een week houdbaar. Je kunt koolrabi ook invriezen. Blancheer ze eerst twee minuten. De beste tijd om koolrabi in te vriezen, is in de maanden april en mei.

Koolrabi is een caloriearme groente, terwijl hij rijk is aan belangrijke bouwstoffen zoals vitamine B en C, kalium en magnesium. Let op: koolrabi behoort tot de nitraatrijke groente.

Enkele gebruiksvormen van Koolrabi

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Koolrabi