Yam

Hier vertellen wij je alles over Yam. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Yam.

Gebruik van Yam

Yam

Yam dient geschild voor consumptie te worden. Het gaat soms wat lastig en daarom is het soms makkelijker ze in de schil te koken en ze dan te schillen. Bij verwarming wordt de schil namelijk zachter. Yam kun je net als aardappels bereiden. Je kunt ze koken, frituren en bakken. Je kunt er ook meel van maken. Net als met de gewone aardappel kun je van yam ook chips maken door hele dunnen schijfjes te frituren. Yam wordt niet alleen in de Afrikaans keuken gebruikt, maar ook veel in de Caribische en Zuid-Amerikaanse keuken. Je kunt van yam een lekkere puree maken. Het smaakt prima bij vis.

  • Dioscorea villosa LLatijnse naam
  • 6 maandenHoudbaarheid
  • langwerpige, ronde of vertakte knollenSoorten
  • GroentenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Yam

Yam is eetbare wortelknol die in de tropen wordt gegeten zoals wij aardappels consumeren. Yam is de verzamelnaam voor alle eetbare knollen die tot het geslacht Dioscorea behoren. In Afrika is het een volksvoedsel. Ze maken er veel meel van om er met water een brijige massa van te maken, bekend onder de naam ?fufu?. Ook in landen als AziŽ, Latijns-Amerika en OceaniŽ wordt deze groente veelvuldig in het bereiden van de maaltijd gebruikt. De knollen kunnen een verschillend uiterlijk hebben, het hangt af van het ras. Ze kunnen namelijk rond, langwerpig of vertakt zijn. De binnenkant kan wit, geel of roze van kleur zijn. De schil heeft een licht roze tot donkerbruine kleur. Er zijn ongeveer 60 soorten bekend die weer onderverdeeld kunnen worden in honderden rassen.

Yam wordt veel ? onterecht ? verward met de zoete aardappel. Onterecht wordt vaak gedacht dat het yam is wat in Amerika tijdens Thanksgiving wordt geserveerd, maar dat is bataat. Het komt waarschijnlijk door de smaak, die er wel veel op lijkt, hoewel het meer naar de gewone aardappel smaakt. De benaming ?yam? komt uit het Afrikaanse ?yamyam?, wat eten betekent. Een Nigeriaans woord voor yam is ?adamwanga?, wat betekent ?eten voor Adamo?. Adamo was een stamhoofd die bekend stond om zijn onuitputtelijke eetdrang. De groente komt oorspronkelijk uit West-Afrika en Nieuw-Guinea. In Nigeria en Ghana worden speciale Yam-Festivals gehouden in het begin van de maand augustus. Het trekt jaarlijks veel toeristen aan.

Yam is er in verschillende soorten en maten. De grootste knol kan 2,5 meter groot worden en een gewicht van 70 kilo bereiken. Yam kan zes maanden bewaard worden bij kamertemperatuur. Yam is verkrijgbaar in de toko.

Enkele gebruiksvormen van Yam

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Yam