Tempeh

Hier vertellen wij je alles over Tempeh. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Tempeh.

Gebruik van Tempeh

De neutrale smaak van tempeh maakt het mogelijk dat je het op verschillende manieren kunt bereiden. Het sojaproduct neemt smaken goed op, dus je kunt het op verschillende manieren kruiden waardoor het ook weer voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Gewoonlijk wordt  tempeh in reepjes gesneden en deze worden in de olie gebakken tot ze krokant en goudbruin zijn. Tempeh krijgt dan een smaak, vergelijkbaar met die van gebakken kip. Je kunt hem gebakken in vele gerechten gebruiken. Tempeh wordt gebruikt in verschillende Indonesische en Indische gerechten: soep, voorgerecht, salade, rijstschotel en zelfs als broodbeleg. In de Europese keuken is tempeh zeer geschikt als vleesvervanger. Je kunt er ook mee barbecueën of fonduen. Tahoe is een soortgelijk sojaproduct, maar komt uit China en Japan. Tahoe wordt in water bewaard, terwijl tempeh een droog blok is met een enigszins nootachtige smaak. Tempeh is minder sponsachtig en heeft meer een lichte bite.

  • enkele dagen koelkastHoudbaarheid
  • Tempeh naturel, gerookte tempeh, tempeh met een smaakje (bacon)Soorten
  • GroentenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Tempeh

Tempeh (ook wel geschreven als Tempé) is van oorsprong een Indonesisch product. Het wordt gebruikt in de Indische keuken en ook in veel vegetarische gerechten. Het is een product wat gemaakt wordt van hele sojabonen die geweekt worden en gekookt, vervolgens vermengd met een schimmel (rhizopus oligosporus). Door fermentatie binden de bonen zich tot een vaste, witte koek. Tempeh is zeer voedzaam door het hoge eiwitgehalte. Bovendien is tempeh rijk aan vitaminen, vezels en mineralen. Het bevat gezondheidsbevorderende ingrediënten, waaronder isoflavonen en saponines. Isoflavonen werken gunstig op de beenderstructuur, verlichten symptomen van de menopauze en verlagen het risico op hartziekten. De stoffen zouden het risico van sommige vormen van kanker (prostaat, baarmoeder(hals) en darmen) verlagen. Daarnaast is tempeh vetarm en volledig cholesterolvrij. Het is onderzocht en bewezen dat tempeh een goed middel is tegen buikloop. Tempeh is verkrijgbaar in de grotere supermarkt of in de Indonesische toko. Je kunt de verse tempeh enkele dagen in de koelkast bewaren. Als hij zuur wordt of van structuur verandert/slijmerig wordt, is hij niet meer te gebruiken. Zwarte randjes komen wel voor. Je kunt ze eenvoudig met een mesje wegsnijden. Het hoeft niet te betekenen dat het niet meer vers genoeg is, maar teveel zwarte plekjes zijn natuurlijk niet goed. Verse tempeh ruikt naar paddenstoelen of gist. Je kunt verse tempeh invriezen. Op de verpakking van tempeh staat overigens ook alle informatie over de houdbaarheidsdatum.

Enkele gebruiksvormen van Tempeh

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Tempeh