Avocado

Hier vertellen wij je alles over Avocado. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Avocado.

Gebruik van Avocado

Avocado

Je kunt de avocado voor verschillende bereidingen gebruiken. Het vruchtvlees kleurt snel bruin, dit is te voorkomen met een paar druppels citroen of limoen. Verwarm de avocado niet, dat gaat ten kostte van de smaak. Je kunt schijfjes avocado tussen je sandwich doen. Avocado combineert goed met kip. De zoete smaak van de vrucht past ook goed in (ijs)desserts of in een milkshake. Het is een lekkere vrucht in een lauwwarme (maaltijd) salade, of koude salades. Geprakt (quacamole) is het een heerlijke dipsaus, en niet alleen bij tortillachips. De avocado is onmisbaar in de Mexicaanse keuken. Maar ook de Vietnamese keuken en BraziliŽ wordt dit ingrediŽnt op veel manieren in de voeding verwerkt.

  • Persea americanaLatijnse naam
  • rijp: 2 dagen, onrijp: 4 dagenHoudbaarheid
  • er zijn 400 vari√ęteiten, bekend zijn: Fuerte, Ettinger, Hass en NabalSoorten
  • GroentenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Avocado

De avocado is een vrucht die aan een boom groeit, de Persea Americana. Oorspronkelijk komt deze vrucht uit Zuid-Amerika. Spaanse veroveraars namen de vrucht mee naar Europa. Ze noemden de vrucht ?Abogado?, wat vertaald betekent: ?boter uit het bos?. Er zijn ongeveer 400 verschillende soorten avocado?s. In Nederland verkoopt de winkel de ?Fuerte?. Dit is een peervormige avocado met een heldergroene schil. De ?Ettinger? is een avocado die een dikke peervorm heeft. De schil is glad en heldergroen. Dan is er de kleine avocadosoort, genaamd ?Hass?. Deze soort heeft een bijna zwarte schil als hij rijp is. De schil is ruw en bobbelig. De ?Nabel? heeft een bijna ronde vorm, de schil is glad en de kleur van de schil is donkergroen.

De vorm van een avocado is peervormig. Ze heeft een schil met een donkergroene, tot zwarte kleur met een geribbelde structuur. Het vruchtvlees van een rijpe avocado is boterzacht. Het is zeer vet. De avocado is een vrucht barstensvol essentiŽle vetzuren. Daarnaast bevat de vrucht kalium, proteÔne, B-vitamines en vitamine E. In het midden van de vrucht zit een grote ronde pit. Avocado?s zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt of bij de groentezaak. De Spaanse soorten ?Fuerta?en ?Hass? kunnen in de koelkast bewaard worden, maar beter is van niet. Een koele plek rond 12 graden Celsius is perfect voor het bewaren van een avocado. Een onrijpe (harde) avocado rijpt na bij kamertemperatuur.

Het vruchtvlees van de avocado wordt gebruikt om quacamole van te maken. Op de Antillen maken ze van de moes een mengsel met alcohol. Dit wordt dan een geel drankje. Het drankje werd nagemaakt in Nederland, maar omdat hier geen avocado groeide, werden eieren in de plaats gebruikt. Zo ontstond de likeur, beter bekend als ?advocaat?.

Enkele gebruiksvormen van Avocado

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Avocado