Artisjokken

Hier vertellen wij je alles over Artisjokken. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Artisjokken.

Gebruik van Artisjokken

Artisjokken

Voor gebruik moet de u de artisjokken grondig wassen. Harde vezels moeten worden verwijderd. Wrijf de bodem met citroensap in. Haal de onderste blaadjes van de artisjok en haal de bruine puntjes (eventueel met een schaar) er af. U kookt de artisjokken tussen de 40 en 60 minuten in een grote pan water. Gebruik geen aluminium of ijzeren pan. Dan kleuren de artisjokken grijs. Voeg een scheutje citroensap of azijn toe. De artisjokken zijn klaar als de blaadjes makkelijk loslaten. Laat ze na het koken uitlekken (op zijn kop).

Artisjokken worden veel als voorgerecht gegeten. Koud of warm, het kan allebei. U eet de artisjok door de blaadjes er per stuk af te halen, in een saus te dippen en het zachte deel van het blad er uit te zuigen. Het harde deel is niet eetbaar. De bodem kan in stukken worden gesneden en gegeten worden (met de rest van de saus). Artisjokbodems (uit pot of blik) kunnen in salades worden gebruikt of als topping op de pizza. U kunt de artisjok uithollen en vullen met een salade.

  • Cynara scolymusLatijnse naam
  • 4 tot 7 dagen in de koelkastHoudbaarheid
  • verschillende rassen, wat zich uitdrukt in kleur en vormSoorten
  • GroentenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Artisjokken

De artisjok is een distel waarvan men de vlezige schutbladeren van de bloemknop eet als groente. Ook de vlezige kruidige bloembodem is eetbaar. Artisjok heeft een zachte, licht bittere smaak. Het bittere komt door de stof cynarine die ze bevat. Artisjokken bevorderen de spijsvertering. Ze werken cholesterolverlagend. Van oorsprong komt de artisjok uit PerziŽ en Turkije. De naam artisjok is een verbastering van het Arabische al'qarshuf. Het was een geliefde groente bij de Egyptenaren en de Romeinen. Ook tegenwoordig nog beschouwt men de groente als delicatesse. Artisjokken worden voornamelijk geÔmporteerd uit het Middellandse Zeegebied maar komen vooral uit Frankrijk.

De aanvoer van verse artisjokken is van augustus tot en met oktober. Hoe verser de artisjok is, hoe beter de zachte en bittere smaak tot zijn recht komt. U kunt artisjokken het hele jaar door verkrijgen in glazen potten of in blik. Het betreft dan voornamelijk de artisjokbodems. Let u bij aankoop op de bloemknop. De leerachtige blaadjes horen dicht tegen elkaar aan te staan. Wijd uiteen staande blaadjes wijzen u er op dat de artisjok niet geschikt is voor consumptie. U kunt de verse artisjok vier dagen tot een week in de groentelade van de koelkast bewaren. Wikkelt u de groente in een vochtige doek. Daarmee voorkomt u dat de groente voortijdig uitdroogt.

Enkele gebruiksvormen van Artisjokken

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Artisjokken