Venkel

Hier vertellen wij je alles over Venkel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Venkel.

Gebruik van Venkel

Venkel

Het jonge topgroen van de venkel, de zogenaamde veertjes, is leuk te gebruiken als garnering of als lichte kruiderij in salades en vooral vissoepen. Hiertoe snijdt u het frisse groene blad van de stelen. Laat de blaadjes na het wassen even uitlekken in een zeef. Vlak voor het gebruik snijdt of knipt u ze fijn. De venkelknol gebruikt u door de stelen van de knol af te snijden en de eventuele lelijke delen van de knol snijdt u weg. Vervolgens haalt u het restant van de wortel aan de onderkant van de knol af. Nu kunt u de venkelknol wassen. U kunt de knol rauw in salades verwerken. Snijdt de knol van boven naar beneden in vieren en vervolgens in dunne plakken. De kern eet u niet rauw, dus die moet u verwijderen. U kunt de knol ook koken. U kunt hem in zijn geheel, of in parten of dunne reepjes koken. De kooktijd ligt tussen 15 en 25 minuten. Lekker met een witte saus of kaassaus.

  • Foeniculum vulgareLatijnse naam
  • meerdere soorten, waaaronder: Ezels- of pepervenkel, tuinvenkel (wilde, zoete, kruidige), Bolognese en Florentijnse venkelSoorten
  • GroentenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Venkel

Venkel heeft de Latijnse benaming “foenum”. Dit betekent vertaald “hooi”. De Romeinen hebben de naam bedacht vanwege de sterk aromatische geur van de venkel die zij op de geur van hooi vonden lijken. Uit in Egypte gevonden papyrus rollen blijkt dat venkel al lang voor het begin van onze jaartelling al bekend was. De oude Egyptenaren en Grieken kenden de plant als groente en als geneeskrachtig kruid. Ook werd venkel gebruikt om de duivel te verdrijven, alsmede om boze geesten en heksen te verdrijven.

Venkel wordt vooral in de landen rond de Middellandse Zee geteeld. Hoofdteler is Italië. Ook in Nederland wordt venkel op grote schaal geteeld sinds 1979. Het is een tweejarig, kruidachtig gewas. Venkel ziet eruit als een witte bol maar is in werkelijkheid een samengegroeide laag van verdikt blad van de plant, de zogenaamde bladscheden. Venkel behoort tot de familie van de schermbloemigen. De ezels- of pepervenkel komt uit Sicilië en heeft een scherpe, bittere smaak. Tuinvenkel kan onderverdeeld worden in wilde venkel, zoete of kruidige venkel, en er is Bolognese venkel en Florentijnse venkel. De Bolognese venkel is erg geschikt voor rauwe consumptie en de Florentijnse leent zich goed om te koken.

Venkel koopt u in de supermarkt of in de groentewinkel. Venkel is volop verkrijgbaar van juni tot november. Koop venkel altijd zo vers mogelijk. De smaak van venkel, die te lang bij de groenteman of bij u thuis heeft gelegen, loopt namelijk wat terug. Venkel dient er fris en mooi groen uit te zien. De 'knol' moet stevig aanvoelen. Geef de voorkeur aan ronde 'knollen' boven de meer langwerpige, tenzij u ze rauw wilt gebruiken. Dan is de langwerpige vorm handig om als schuitje gebruikt te worden voor het vullen met onder andere salades. Venkel is ongeveer 3 dagen houdbaar in de koelkast. U kunt venkel invriezen door de groente 3 minuten te blancheren. Zo blijft venkel een half jaar houdbaar in de vriezer.

Enkele gebruiksvormen van Venkel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Venkel