Aardperen

Hier vertellen wij je alles over Aardperen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Aardperen.

Gebruik van Aardperen

Aardperen moeten voor het gebruik schoongeboend worden. De jonge pasgeoogste crèmekleurige aardpeer kan met en zonder schil worden gegeten. U kunt deze wortelknollen rauw eten, in een salade. Jonge aardpeer smaakt zoet en knapperig. U kunt de knollen ook koken of bakken. Oudere knollen moet u schillen, dat kan voor of na het koken. Aardperen verkleuren na het schillen snel door het contact met lucht. Leg de geschilde knollen meteen in water met een eetlepel azijn of citroensap. Laat aardperen niet te lang koken of bak ze niet te lang. Ze zullen slap en week worden. Gebruik een klein laagje water bij het koken. U kunt aardperen net als aardappelen koken: met een snufje zout. U kunt schijfjes aardpeer ook bakken in een laagje boter in de koekenpan. Bestrooi ze daarna met zout. De kook- of baktijd van aardperen ligt tussen de 5 en 10 minuten.

  • Helianthus tuberosusLatijnse naam
  • 1 weekHoudbaarheid
  • GroentenCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over Aardperen

Aardperen zijn de wortelknollen van een plant, die kan worden gegeten als groente. Ze groeien aan een vaste plant die familie is van de zonnebloem. Deze wortelknollen worden ook wel ?Topinamboer? en ?Jerusalem-artisjok? genoemd. De benaming ?Jerusalem-artisjok? is een verbastering van het Italiaanse woord ?girasole articiocco?, wat zonnebloemartisjok betekent. ?Topinamboer? is ontstaan uit de Franse benaming voor deze groente. Aardperen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain ontdekte deze groente bij de Huron indianen in 1605. Vanaf die tijd is de aardpeer een populaire groente bij het Franse volk.

Van de aardpeer eet men alleen de ondergrondse wortelknollen. Aardperen hebben een lichtbruine tot lichtpaarse kleur. Een pasgeoogste aardpeer is crèmekleurig tot rozerood van kleur. De smaak van een aardpeer is lichtelijk zoet. Het lijkt op de smaak van een artisjok. Aardperen zijn gezond. Ze bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline. Het laatste bestanddeel is geschikt voor diabetici. De groente heeft een gunstige werking bij reuma, jicht en verstopping. Ze zijn in de goed gesorteerde groentezaak verkrijgbaar. De topaanvoer voor aardperen is in de maanden januari tot en met maart. U bewaart de wortelknollen in de groentelade van de koelkast. Zo zijn ze een week houdbaar.

De aardpeerplant wordt ook geplant als sierplant. Hij heeft prachtige gele zonnebloemachtige bloemen. Boerderijen gebruiken de plant veel als erf afscheiding. Boeren noemen de aardperen ook wel ?Russische aardappelen?.

Enkele gebruiksvormen van Aardperen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Aardperen