Courgette

Hier vertellen wij je alles over Courgette. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Courgette.

Gebruik van Courgette

Courgette

De courgette moet voor het gebruik goed gewassen worden. Ze hoeft niet geschild te worden. Het kroontje wordt er af gehaald want deze is niet geschikt voor consumptie. Snij de courgette in plakken of blokjes. U kunt een courgette ook opvullen. Zij wordt dan overdwars gehalveerd. Het kroontje blijft dan wel zitten. De vrucht wordt uitgehold. Het uitgeholde vruchtvlees kan vervolgens weer verwerkt worden in de vulling. De courgette kan gekookt of gestoofd worden, in de oven bereid worden of meegebakken. Ze is een bekende basis, samen met tomaat en aubergine voor een ratatouille. Courgettes zijn zeer rijk aan vitamine C en bovendien caloriearm.

  • Cucurbita pepoLatijnse naam
  • Er zijn donkergroene, heldergroene, gele en witte courgettes.Soorten
  • GroentenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Courgettes

De courgette is een groente en hij behoort tot de familie van de komkommerachtigen. Augurk, meloen, komkommer en pompoenen zijn, naast de courgettes, de voornaamste leden van deze familie. De plant Cucurbita pepo komt oorspronkelijk uit het zuidelijke deel van Noord-Amerika en uit Mexico en werd in de 16e eeuw ge´ntroduceerd in Europa. Eerst genoot de plant vooral bekendheid in Zuid-Europa. Pas vrij recent zijn courgettes ook in onze noordelijke streken bekend geworden. Het meest bekend is de groene courgette. Courgettes worden ook wel eens aangeduid als zomerpompoenen omdat ze jong en onrijp geoogst worden. Als je courgettes laat groeien, worden ze ook zeer groot, net zoals pompoenen. Er zijn donkergroene, heldergroene, gele en witte courgettes. Sinds kort wordt ook de "Courgette de Nice" aangevoerd. Dit is de ronde variant van de langwerpige courgette. Augurk, meloen, komkommer en pompoenen zijn, naast de courgettes, de voornaamste leden van deze familie. De plant Cucurbita pepo komt oorspronkelijk uit het zuidelijke deel van Noord-Amerika en uit Mexico en werd in de 16e eeuw ge´ntroduceerd in Europa. Eerst genoot de plant vooral bekendheid in Zuid-Europa. Pas vrij recent zijn courgettes ook in onze noordelijke streken bekend geworden.

De courgette wordt gegeten als groente. Het vruchtvlees heeft een milde smaak. De courgette is verkrijgbaar van februari tot november in de fruit- en groentewinkel, supermarkt en levensmiddelenzaak. Het seizoen voor de courgette loopt van juli tot september. Let bij de aankoop of hij een groene egale kleur heeft. Hij moet vrij zijn van beschadigingen. De schil moet gaaf zijn en stevig aanvoelen. Courgettes moeten bewaard worden op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Courgettes, die in het buitenland ook wel zucchini worden genoemd, zijn er in verschillende soorten en maten. De courgetteplant is eenjarig en vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika. Ze zijn gezond, zitten vol ijzer en zijn op vele manieren te bereiden.

Enkele gebruiksvormen van Courgette

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Courgette