Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Olijven

Hier vertellen wij je alles over Olijven. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Olijven.

Gebruik van Olijven

Olijven zijn een heerlijke versnapering bij de borrel (anti-pasti). U kunt ze gewoon zo eten, maar ook als ingrediŽnt gebruiken voor een tapenade. U kunt olijven als garnering of in een lekkere frisse Mediterrane salade gebruiken. Olijven kunnen ook in warme (gegrilde gerechten) een prima aanvulling zijn.

 • Olea europaeaLatijnse naam
 • in blik of pot: > 1 jaar, schepvers: enkele dagenHoudbaarheid
 • groene en zwarte olijvenSoorten
 • GroentenCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Olijven

Olijven zijn de vruchten van de olijfboom. De olijfboom hoort tot de olijffamilie, die 30 soorten telt. De olijffamilie is gehuisvest in Europa, AziŽ en Afrika. Prachtige olijfboomgaarden vindt men onder andere in Spanje, ItaliŽ, Griekenland en de landen aan de noordkust van Afrika. Oorspronkelijk komt de olijfboom uit Palestina. Ongeveer 6000 jaar geleden verspreidde de olijfboom zich naar de oostelijke delen van de Middellandse Zee, zoals SyriŽ en Klein-AziŽ. In het Joodse geloof ziet men de olijf als symbool voor vrede en geluk. Er is al sprake van de olijf in de Bijbel. Ook in de Griekse mythologie wordt de olijf vermeld.

Olijven worden gegeten en er wordt olijfolie van gemaakt. Het is een van de belangrijkste producten rond het Middellands Zeegebied. Italiaanse en Griekse olijven zijn de beste. Er zijn veel soorten olijven van klein tot groot, groene en zwarte. Het verschil van kleur ligt niet aan de soort, maar aan het tijdstip van oogsten! Onrijpe olijven hebben een groene kleur, terwijl rijpe olijven zwart, diepbruin of paars kunnen kleuren. CaliforniŽ heeft een gele olijf op de markt gebracht. Men kan ze niet zomaar eten, de olijven zullen eerst bewerkt moeten worden. Groene en zwarte olijven worden na de oogst in een alkalische oplossing gelegd. De groene olijven worden een jaar luchtdicht in pekel bewaard. Op deze manier wordt de olijf mals, geconserveerd en de pekel haalt de bitterstoffen uit het vruchtje. Zwarte olijven worden daarentegen wel aan lucht onderworpen, zodat ze de diepzwarte kleur krijgen. De verschillende regioís hebben zo allemaal een eigen recept voor het inleggen van olijven, waardoor de specifieke smaak ontstaat. Vooral de toegevoegde kruiden bepalen voor een groot deel de uiteindelijke smaak van de olijven.

Olijven zijn het hele jaar door verkrijgbaar, in de supermarkt of in de delicatessenwinkelsof specialiteitenwinkels, bij de kaasboer en in de toko. Olijven worden aangeboden in glas, in blik of schepvers. Ongeopende blikken of potten kunnen langere tijd bewaard worden. Geopende blikken of potten kunt u in de koelkast een paar dagen bewaren. Rijpe olijven zijn de leveranciers van olijfolie. Hoe rijper de olijf, des te meer olie er uit kan worden geperst. Olijfolie uit de eerste persing heet: ďviergeĒ. De aanduiding ďextra-viergeĒ heeft betrekking op de filtering van de olie.

Enkele gebruiksvormen van Olijven

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met OlijvenInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven