Bosuien

Hier vertellen wij je alles over Bosuien. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Bosuien.

Gebruik van Bosuien

Bosuien

Maak de bosuitjes schoon door de wortelaanzet weg te snijden en de uitjes onder de kraan af te spoelen. Vervolgens kunt u de bosui in plakjes of ringetjes snijden. Ook het groen kan worden gebruikt. Bosui kan worden gekookt. U kunt bosui ook, fijngesneden, rauw eten. Rauw kan ze als kruid worden toegevoegd om een gerecht een zachte uiensmaak te geven. Zo geeft bosui een heerlijke smaak en aroma wanneer u ze fijngesnipperd gebruikt door de aardappelpuree of in een salade. Rauwe bosui is een prima toevoeging in zelfgemaakte kruidenboter. Fijngesneden ringetjes bosui zijn tevens een leuke decoratie voor verschillende gerechten. Hou de kook- of baktijd van de bosui kort. Ze verliest anders snel haar smaak. Bosui is een prima ingrediënt voor roerbakschotels, i n soepen en sauzen.

  • Allium cepa L. AlliaceaeLatijnse naam
  • 1 weekHoudbaarheid
  • (Japanse) bosui, stengel-uiSoorten
  • GroentenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Bosuien

Bosui is een verse groente die het uiterlijk heeft van een kleine prei. Bosui is familie van de bieslook en behoort tot de lookgewassen. Van oorsprong komt ze uit Noord West India. Tegenwoordig wordt bosui veel in China en Japan geteeld. Nederland kweekt ze zelf en haalt ze verder uit Duitsland, Frankrijk, Israël, Malta, en Spanje. Bosui is een jonge ui. De smaak is iets fijner dan die van gewone, gedroogde uien. De smaak is vergelijkbaar met de smaak van prei, zij het iets zachter en pittiger. Ze kan daarom ook uitstekend rauw in gerechten worden verwerkt.

Bosui is in de supermarkt en bij de groenteboer vooral verkrijgbaar vanaf het vroege voorjaar tot het eind van de zomer. Bosui is echter meestal het hele jaar door verkrijgbaar omdat zij in de wintermaanden wordt geïmporteerd uit Italië, Spanje en Frankrijk. De naam van de groente verraadt het al: bosui wordt verkocht in bosjes. Let u bij de aankoop of de bosuitjes een glanzend uiterlijk hebben, met frisse stengels en een witte onderkant. De bladeren mogen niet verdord zijn of verwelkt. Bosui wordt gecombineerd met andere groenten. U bewaart bosui in de koelkast bij een temperatuur van 4-7 °C ongeveer 7 dagen. Op een koele plaats en een temperatuur van 12-14 °C is de bosui ongeveer 4 dagen houdbaar.

Rauwe bosui bevat veel vitamine C, B-caroteen en ijzer. Het eten van bosui wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering. De bosui zorgt voor een goede doorbloeding en bewerkstelligt de transpiratie.

Enkele gebruiksvormen van Bosuien

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.