Brave Hendrik

Hier vertellen wij je alles over Brave Hendrik. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Brave Hendrik.

Gebruik van Brave Hendrik

De bladeren van de Brave Hendrik moeten zeer goed schoongemaakt worden. Leg de bladeren voorzichtig in een bak met water. Het zand zal naar de bodem van de bak zakken. Schep de bladeren voorzichtig uit de bak en dep ze droog met een schoon keukendoek of laat ze uitlekken in een vergiet. Het puntige blad kan gegeten en gekookt worden op dezelfde manier als spinazie. De jonge scheuten kunnen gekookt worden als asperges. Zowel de jonge bladeren als de stengeltoppen kunnen worden toegevoegd aan salades of groente combinaties. Hou er wel rekening mee dat de kruidensmaak van Brave Hendrik snel kan overheersen, dus doseer met mate.

  • Chenopodium bonus-henricusLatijnse naam
  • 1 dagHoudbaarheid
  • GroentenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Brave Hendrik

Brave Hendrik is een hele oude groente. Het is een vaste plant uit de ganzenvoetfamilie, net als de spinazie. De Romeinse legioenen brachten de plant naar Europa. In het Latijns wordt de plant Chenopodium bonus-henricus genoemd, en in het Engels Good King Henrey. De plant komt in het wild in Nederland voor in Limburg, Zuid-Holland, Gelderland en Overijssel. Je mag deze plant niet plukken want ze staat op de Nederlandse Rode lijst van planten. Ze is zeer zeldzaam. Brave Hendrik is een vaste, altijd groene plant. Ze heeft een krachtige stengel en draagt donkergroene stompdriehoekige bladeren met een spiesvormige voet. De plant wordt 60 centimeter hoog.

Brave Hendrik is een groente die vroeger veel werd gegeten. Hij behoort nu tot de vergeten groente. Waarschijnlijk heeft dat ook te maken met de beperkte houdbaarheid van de geoogste bladeren. Deze zijn, als ze eenmaal geplukt zijn, nog geen 24 uur meer houdbaar. De plant is dus moeilijk houdbaar en verkrijgbaar. Je kunt de plant wel zelf kweken. Hij groeit goed in de Nederlandse tuin en nog beter op de boerderij, vlakbij de stallen. Hij houdt van een vochtige bodem. De zaden van deze plant zijn verkrijgbaar bij de zadenhandel.

De smaak van Brave Hendrik is mild en zacht. Je kunt de jonge bladeren en stengeltoppen bereiden en eten zoals die van de spinazie. Brave Hendrik wordt als stamvader van de spinazie gezien. De jonge scheuten van de brave Hendrik kunnen worden gegeten als een soort asperges. In de bladeren van de Brave Hendrik zit veel chlorofyl, ijzer en provitamine A, mineralen, zouten en vitaminen. De bladeren hebben een positieve werking bij darmstoornissen. De zaden van de Brave Hendrik worden in Duitsland aan de kippen gegeven. De kippen worden ermee vetgemest. Daar heet de plant dan ook toepasselijk: Fette Henne. De wortels van de plant worden gebruikt om de geneeskrachtige eigenschappen. Ze schijnen te werken bij hoestende schapen.

Enkele gebruiksvormen van Brave Hendrik

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.