Pepers

Hier vertellen wij je alles over Pepers. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Pepers.

Gebruik van Pepers

Pepers zijn nogal agressief en het is raadzaam bij het snijden van pepers keukenhandschoenen te dragen om de handen te beschermen. Wrijf niet in uw ogen na het snijden van pepertjes. Was u handen goed na het snijden. Verwijder de steeltjes, halveer de pepers daarna in de lengte. Verwijder de pitjes en zaadlijsten voor een minder hete smaak. Snijd de pepers heel fijn voor gebruik. Gebruik er niet te veel van, bouw het gebruik langzaam op.

  • Chilipeper en Spaanse peper, cayennepeper, Madame Jeannette, Jalopenopeper en HabaneropeperSoorten
  • GroentenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Pepers

Columbus nam de rode peper mee uit Zuid-Amerika naar Europa. Vanwege de scherpe smaak werd de plant peper genoemd, net als de peper van de bessen van de peperplant (Piper nigrum) uit India. Ze zijn echter geen familie van elkaar. Hete pepers zijn familie van de zoete pepers: de paprika. Net als de paprika behoren ze tot de nachtschadefamilie. De vlezige vruchten van de vele soorten peperplanten kunnen 1 tot 20 centimeter lang zijn. Ze zijn meestal langwerpig en puntig. Soms hebben ze net als een paprika een bol- of geblokte vorm. Pepers verkleuren bij het afrijpen van groen naar geel en oranje naar rood. Er zijn echter ook paarse, zwarte en bruine pepers.

Pas op met het eten van de hete pepers. In de vrucht zit een stof capsaicine. Deze stof geeft chilipepers een hete smaak. U kunt de smaak blussen door het drinken van (karne)melk of yoghurt. Rijpe rode pepers zijn over het algemeen twee tot drie keer zo heet als onrijpe groene. Gedroogde pepers zijn twee tot tien keer heter dan verse. Maar let u wel op want er zijn uitzonderingen!

De chilipeper wordt ook wel Spaanse peper genoemd of Lombok. Cayennepeper is de gedroogde vorm van rode Chilipepers. Chilipoeder is anders, dit is meer een kruidenmengsel en is dus geen goede vervanger van de cayennepeper. Een van de heetste pepersoorten ter wereld komt uit Suriname: de Madame Jeannette. Het is een kleine geblokte peper die veel weg heeft van een kleine paprika. De Jalopenopeper is genoemd naar de Mexicaanse stad Xalala (Jalapa). Ten slotte is er de Habanero peper. Deze peper is een van de heetste pepers ter wereld.

Pepers zijn het gehele jaar verkrijgbaar. In de zomer en herfst uit de Hollandse kas. Aanvoerlanden zijn verder Spanje, Turkije, Thailand en Indonesië. Cayennepeper is vrijwel in iedere supermarkt verkrijgbaar in poedervorm. Verse Spaanse peper of Chilipeper kunt u meestal ook in de grotere supermarkten kopen. U kunt hiervoor zeker terecht in toko’s. Voor de Madame Jeannette kunt u terecht bij de Surinaamse winkel als deze niet verkrijgbaar is bij de groentespeciaalzaak. Na aankoop zijn verse pepers nog 2 tot 4 dagen houdbaar op een koele plaats (12 graden Celsius). Gedroogde pepers zijn zo goed als onbeperkt houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Pepers

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Pepers