Waterkers

Hier vertellen wij je alles over Waterkers. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Waterkers.

Gebruik van Waterkers

Waterkers

Waterkers doet het goed als garnering van gerechten. U kunt waterkers ook prima gebruiken in salades of als extra frisse toevoeging op de boterham. U moet de waterkers kort en voorzichtig afspoelen met water en vervolgens in een vergiet laten uitlekken. Waterkers kan ook in sauzen en soepen worden gebruikt. Engelse waterkerssoep is een klassieker. U kunt waterkers ook als spinazie bereiden en koken.

  • Rorippa nasturtium-aquaticum syn. Nasturtium officinaleLatijnse naam
  • enige dagenHoudbaarheid
  • GroentenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Waterkers

Waterkers is een bladgroente met een peperige, frisse smaak die aan tuinkers doet denken, maar fijner is. Eigenlijk heeft de waterkers officieel de naam ?witte waterkers?. Er zijn namelijk meer waterkerssoorten, alleen de witte wordt als bladgroente verkocht. De plant behoort tot de familie van de kruisbloemigen, waartoe ook radijs en mosterd behoren. De plant groeit als een waterplant in en rond het water van beken, moerassen, plassen en sloten. De plant wordt als groente door verschillende Nederlandse telers gekweekt. Het kweken en oogsten van waterkers is een arbeidsintensieve klus. De plant is veeleisend wat betreft waterkwaliteit. Zodra de plant is gaan bloeien, is ze niet meer voor consumptie geschikt.

Waterkers wordt bij de goed gesorteerde groenteboer in bosjes verkocht en is het hele jaar door verkrijgbaar, hoewel het een voorjaarsgroente is. Dit komt omdat waterkers het heel jaar door geteeld wordt. U vindt waterkers ook wel in de supermarkt bij de voorverpakte groente. Let bij de aankoop van waterkers op stevige, donkergroene blaadjes. Waterkers kan enige dagen bewaard blijven in een glas met water dat af en toe ververst wordt. Bewaar waterkers echter niet te lang, want dan worden de donkergroene blaadjes geel en ziet de groente er niet fraai meer uit. Bovendien is hij het lekkerst als hij onmiddellijk na aankoop wordt gegeten. Bewaar waterkers bij voorkeur bij een temperatuur van o tot 1C.

Waterkers is een caloriearme groente die rijk is aan ijzer, calcium, vitamine A en C. Daarnaast heeft waterkers een gunstige werking op de (hoge) bloeddruk. Ze heeft een bloedzuiverende en vochtafdrijvende werking en past daarmee prima in een voorjaarskuur (reinigingskuur). De groene blaadjes zijn rijk aan zwavel, wat een gunstig effect heeft op de huid, het haar en de nagels.

Enkele gebruiksvormen van Waterkers

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Waterkers