Uien
Hier vertellen wij je alles over Uien. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Uien.Gebruik van Uien

- Allium cepa L.Latijnse naam
- een aantal wekenHoudbaarheid
- uien, sjalotten en stengeluienSoorten
- GroentenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Uien
De ui is een lookgewas en valt onder de familie van het Allium-geslacht. Dit is een zeer omvangrijk geslacht en bestaat uit meer dan 600 soorten. De ui is een tweejarige plant. In het eerste jaar vormt zich de bol, waarin reservevoedsel wordt opgeslagen. Een bol bestaat uit 2 tot 4 vlezige rokken die geel, rood of wit van kleur kunnen zijn. In het tweede jaar gaat de ui uitlopen en wordt ze voor de verkoop geselecteerd.Men kan de ui onderverdelen in drie typen. Daarbinnen kent men verschillende rassen en variëteiten. Het voor ons meest bekende type is de bol. Hij varieert in kleur, scherpte en bewaarbaarheid. Het andere type is de sjalot. Zij ontwikkelt rond de moederboel zijbollen. Stengelui (of Japanse bosui) wordt als lente-uitjes vroeg geoogst. Het is een vrij grote plant die geen echte bollen vormt maar licht verdikte witte schachten die aan de basis met de wortels verbonden zijn. (Vergelijkbaar met de prei).
Uien zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de winkel. De uienbollen worden los en in netjes verkocht. De lente-ui wordt meestal in de koeling in plastic folie verkocht. Zilveruitjes zijn meestal te koop in zuur verwerkt en worden aangeboden in een glazen pot. Bij aankoop moeten de uienbollen droog zijn en stevig aanvoelen. Koop geen exemplaren met groene uitlopers en zachte, vochtige of zwarte plekken. U kunt de uien meerdere weken op een koele en droge plaats bewaren.
Uien zijn rijk aan fosfor, calcium, natrium en vooral kalium. Fosfor en kalk zijn goed voor botten en tanden, en kalium voor de spierwerking. Het snijden van uien veroorzaakt vaak tranende ogen. Men kan dit voorkomen door de ui onder een lopende kraan te snijden. Dit is echter niet echt milieu vriendelijk. U kunt de ui ook eerst even in de koelkast of zelfs even in de vriezer leggen.
Enkele gebruiksvormen van Uien
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Uien
- Sjalotten
- Ui
- Sjalot
- Uitje
- Uitjes
- Rode ui
- Rode uien
- Sjalotjes
- Lente-uitjes
- Lente uitjes
- Sjalotje
- Lenteui
- Uienringen
- Lenteuitjes
- Uiensnippers
- Ajuin
- Uienpoeder
- Amsterdamse ui
Onze laatste recepten met Uien
Pompoensoep
Met pompoen, uien en gember uit Nederland
94 weken geleden gepubliceerd - 10 porties - 30 minuten
Soepen - PandaliesjeLever met Spek en Uien
Met kippenlever, gerookte spekreepjes en uien uit Nederland
94 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 30 minuten
Vlees - warryBoeuf Bourguignon by myself
Met mager runderstoofvlees, gerooktspek en kleine uien uit Nederland
162 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 3 uur
- bettyvandijkStamppot wortel met spekjes uit de stomer
Met aardappelen, wortelen en uien uit Nederland
165 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 40 minuten
Hoofdgerechten - kakiGehaktballen in uischillen
Met grote uien, gehakt en champignons uit Nederland
175 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 50 minuten
Vlees - bettyvandijk