Cayennepeper

Hier vertellen wij je alles over Cayennepeper. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Cayennepeper.

Gebruik van Cayennepeper

Cayennepeper

Wanneer u cayennepeper vers gebruik moet u het steeltje verwijderen en de peper in de lengte halveren. Schrap met een mesje de zaadlijsten eruit en snijdt het in ragfijne reepjes. Omdat pepers nogal agressief zijn, kunt u ze het best met keukenhandschoenen snijden. Past u op dat u niet in uw ogen gaat wrijven! U kunt er een pittige marinade voor vlees mee bereiden. Het past prima bij Mexicaanse gerechten. Ook wordt cayennepeper veel gebruikt in Indonesische gerechten. Cayennepeper zit in tabasco en chilisaus.

  • Capsicum frutescensLatijnse naam
  • vers: 2 tot 4 dagen, gedroogd: 1 jaarHoudbaarheid
  • rode en groene cayennepeperSoorten
  • SpecerijenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Cayennepeper

De cayennepeper is een rode en groene peper met een langwerpige vorm. De peper is vernoemd naar de Zuid-Amerikaanse stad Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana. Cayennepeper wordt ook wel rode peper of chilipeper genoemd. Hij komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Een van de artsen in het team van Columbus bracht de plant uit Mexico mee naar Europa. Het wordt nu ook in onze kassen gekweekt. Het is een eenjarige plant. Deze peper heeft een zeer pikante (scherpe) smaak. Cayennepeper wordt veel gebruikt in de Aziatische, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse keuken. In de Europese keuken wordt cayennepeper ook gebruikt, maar met mate. Meestal gebruiken we de gedroogde en tot poeder gemalen versie.

In de supermarkt is bijna altijd de gedroogde cayennepeper te verkrijgen. De verse peper koopt u vooral in de toko?s of in groentespeciaalzaken. Verse pepers kunt u twee tot vier dagen bewaren op een koele plaats. In de koelkast kunnen ze nog iets langer bewaard worden. Wanneer u verse peper koopt, kunt u er van uitgaan dat kleine pepertjes over het algemeen heter zijn dan de grotere. Wanneer de peper op zijn rijpst is, smaakt hij ook het mildst. Als u een te grote hap met pepers heeft genomen, dan is melk, (warm) water of een hapje witte rijst of brood goed om de smaak vrij snel te dempen.

Cayennepeper kan vanwege thermogene stoffen die de peper bevat de bloedsomloop verbeteren (bij koude handen en voeten). De peper bevat veel vitamine C en bŔtacaroteen. Het is een krachtige antioxidant, die een opwekkende, bloedzuiverende, bacterie dodende werking heeft. De peper stimuleert het hart en heeft een positieve werking op de elasticiteit van de (slag)aderen, waardoor het de bloeddruk gunstig be´nvloedt.

Enkele gebruiksvormen van Cayennepeper

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Cayennepeper