Nootmuskaat

Hier vertellen wij je alles over Nootmuskaat. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Nootmuskaat.

Gebruik van Nootmuskaat

Nootmuskaat

Foelie is een specerij die prima smaakt in gebak en koek (zoals in speculaas!) en rood vlees. U kunt het ook gebruiken als vervanger van de nootmuskaat en dan kunt u het goed gebruiken in omeletten, witte sauzen (bechamelsaus) en in de aardappelpuree. Foelie kunt u het best aan het begin van de kooktijd toevoegen. De smaak van foelie en nootmuskaat is snel overheersend. In combinatie met andere kruiden is het aan te raden eveneens flink kruidige specerijen te nemen, zoals peper, kruidnagel of gember (eventueel kaneel). U gebruikt foelie en nootmuskaat eigenlijk alleen in warme gerechten. Ook in gebak en koekjes worden deze specerijen toegevoegd.

  • Myristica FragransLatijnse naam
  • gedroogde noten: 2 tot 3 jaar, gemalen: tot een jaarHoudbaarheid
  • gedroogd en gemalenSoorten
  • SpecerijenCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over Nootmuskaat

De nootmuskaatboom heeft twee bestanddelen die uit de vruchten de kruiden of specerijen foelie en nootmuskaat opleveren. Foelie wordt gemaakt van de zaadrokken van de vrucht. Deze zaadrokken hebben een donkerrode kleur en ze zitten onder de gele bolsters als gerafelde vliezen om de noot heen. Foelie wordt geplet, gedroogd en gemalen als een afzonderlijke specerij. De rode kleur van de foelie is na het drogen geel/oranje bruin. De smaak is scherper, maar fijner dan de smaak van de nootmuskaat.

De nootmuskaatnoten worden vervolgens in hun dop gedroogd. Na het drogen worden de noten gekraakt en gesorteerd. Het ?afval? wordt gebruikt voor het maken van olie. De mooie exemplaren worden met kalk behandeld, waarmee men het kiemen van de nootmuskaatnoten tegen gaat en het dient ter conservering van de noot. Nootmuskaat heeft een warme, sterk kruidige smaak. Het is een erg aromatische specerij.

Foelie en nootmuskaat zijn gedroogd (en gemalen) het hele jaar door te verkrijgen in de supermarkt. Foelie maakt ook onderdeel uit van vele kruidenmengsels.Net als bij de meeste gedroogde specerijen, bewaart u foelie en nootmuskaat in een afgesloten potje, het liefst op een droge, donkere en koele plaats. De smaak en het aroma van kant-en-klaar gemalen nootmuskaat gaat heel snel achteruit. Daarom is het beter om de hele noot in te slaan en die kort voor het gebruik met een speciale nootmuskaatrasp vlak voor het gebruik te raspen. De nootmuskaatnoten blijven, mits goed bewaard, wel 2 tot 3 jaar lang houdbaar.

Foelie en nootmuskaat hebben een opwekkende werking. Ze bevorderen de spijsvertering. Neemt u niet teveel foelie of nootmuskaat. De specerij staat er om bekend dat ze hoofdpijn kan opwekken. Dat komt omdat er een kleine hoeveelheid giftige stof in zit. Na consumptie van 5 gram kan men verschijnselen krijgen als een droge mond, koorts, een rood hoofd en een versnelde pols. Omdat dit giftige stofje bekend staat om haar hallucinerende werking wordt het soms (dan wel in grote hoeveelheden) in drugs verwerkt. Maar pas op, buitensporig gebruik van deze giftige werkzame stof, Myristicine (3-methoxy,4,5-methyleendioxy-allylbenzeen), kan gevaarlijk zijn!

Enkele gebruiksvormen van Nootmuskaat

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Nootmuskaat