Wasabi

Hier vertellen wij je alles over Wasabi. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Wasabi.

Gebruik van Wasabi

Wasabi

De specerij wordt veel gebruikt in de Japanse keuken, in sushi en andere visgerechten. Wasabi wordt in sushi bars veel geserveerd als dip met sojasaus bij de sushi. Wasabi kan in gerechten eventueel worden vervangen door mierikswortel. In Japan wordt mierikswortel ook wel “seiyo wasabi”genoemd, wat vertaald betekent: “de westerse wasabi”. De bladeren van wasabi kunnen ook worden gegeten. Ze smaken enigszins naar de wortel, maar dan veel milder. Ze kunnen rauw gegeten worden in een salade. Men kan ze ook stomen of stoven en opdienen met een beetje sojasaus.

  • Wasabia Japonica/Wasabia Koreana/Wasabia TetsuigiLatijnse naam
  • SpecerijenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Wasabi

Wasabi is een plant, waarvan de wortel wordt gebruikt als specerij. De Wasabiplant behoort tot de Brassicaceae (kruisbloemigen) familie, waartoe ook sluitkool, mierikswortel en mosterd behoren. De wasabi lijkt dan ook op de mierikswortel, maar heeft een opvallend groene kleur. De wasabiplant groeit in het wild langs rivieren in de bergen in Japan. Men teelt de wasabi in Japan. Het is geen makkelijke plant om te telen en er zijn slechts weinig gebieden geschikt. Wasabi wordt geteeld op het schiereiland Izu, en in de regio’s Nagano, Shimane, Yamanashi en Iwate. Naast de Wasabi Japonica soort, is er ook Wasabi Koreana en Wasabi Tetsuigi. Van de Wasabi Japonica worden de twee belangrijkste rassen op de markt gebracht, de “Daruma”en de “Mazuma”. Er zijn echter ook nog vele andere rassen. Dankzij hydrocultuur en kassen wordt er tegenwoordig ook Sawa wasabi geteeld in British Columbia (Canada) en North Carolina (verenigde Staten).

Wasabi heeft een zeer scherpe (hete) smaak. De smaak is vergelijkbaar met een scherpe mosterdsmaak. De wortel van de wasabi moet zeer fijn geraspt worden voor gebruik. In de Japanse keuken gebruiken ze daar een speciale rasp voor. Het is een rasp die de vorm heeft van een schap met een handvat die men vasthoudt tijdens het raspen. Wasabi verliest snel haar smaak, vooral wanneer de wortel is blootgesteld aan zonlicht. Daarom wordt de specerij vooral in poedervorm, en als pasta in een tube verkocht. De poeder heeft een heel lichtgroene kleur en de pasta heeft een felgroene kleur. In plaats van echte wasabi, wordt veel imitatie wasabi op de markt aangeboden, vooral de kant-en-klare pasta. Deze specerij is gemaakt van groengekleurde radijs, of een mengsel van mierikswortel en radijs of mosterd en een groene kleurtoevoeging. Wasabi is verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt en de goed gesorteerde toko.

Wasabi heeft geneeskrachtige eigenschappen. Men gebruikt de wortel voor orale hygiëne en infecties. Wasabi zou hart- en vaatziekten helpen voorkomen. De wortel zou werkzaam zijn bij klachten als diarree, osteoporose, astma, artritis en allergieën.

Enkele gebruiksvormen van Wasabi

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Wasabi