Vanille

Hier vertellen wij je alles over Vanille. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Vanille.

Gebruik van Vanille

Vanille

Vanillesuiker kunt u direct toepassen. De vanille-essence is erg geconcentreerd. U hebt er maar een paar druppels van nodig. Vanille stokjes brengt u in de bereiding met vloeistof zoals melk aan de kook. Laat de vloeistof afkoelen en ongeveer na een uur kunt u het stokje verwijderen. U kunt ook het vanillestokje met de punt van een mes in de lengte open splijten en de inhoud (het merg) er uit schrapen. Vanille kunt u gebruiken in zoete en hartige gerechten. Vanille smaakt heerlijk in pudding en rijstdesserts, bij fruit, ijs en yoghurt, in gebak en snoep. Vanille smaakt goed in vissoep en bij wit vlees.

  • Vanilla Planifolia en Vanilla TahitensisLatijnse naam
  • SpecerijenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Vanille

Vanille wordt gemaakt van vanillepeulen die groeien aan de tropische orchideeënplant. De peulen worden ook wel vanillebonen genoemd. Ze zijn circa 20 centimeter lang en bevatten ontelbare minuscule zaadjes. Het proces om de specerij vanille te maken gaat als volgt. Zodra de vanillepeulen bijna rijp zijn, worden ze geplukt. Een broeiproces volgt om verder afrijpen tegen te gaan. Het broeiproces houdt in dat de peulen ingepakt worden of ze worden korte tijd in heet water gelegd. De geelgroene kleur van de peul verandert naar donkerbruin tot zwart. Daarna worden de peulen in de zon gedroogd. Dit drogen neemt 3 tot 6 maanden in beslag. Hierbij verliezen de peulen 80% van het gewicht. Ze rimpelen in de lengte en er vormen zich witte kristallen die vanilline heten. De smaak van vanille is krachtig en aromatisch. In zowel vanille als vanilline zorgt dezelfde smaakstof (vanilline) voor de vanillesmaak, maar echte vanille is veel complexer van smaak dan vanilline.

Vanille wordt in drie vormen aangeboden. Allereerst zijn er de vanillestokjes. Dit zijn gefermenteerde vanillepeulen, die in gelijke stukjes zijn verdeeld. De stokjes moeten licht vochtig en buigbaar zijn. Dan is er de vanillesuike. Dit is gewone suiker, verrijkt met vanilline. Ten slotte is er vanille-essence. De echte essence is vrij kostbaar. Dit komt omdat het proces waarmee de essence uit de peulen wordt vrijgemaakt ingewikkeld en arbeidsintensief is. De essence is bruin van kleur en wordt verkocht in kleine flesjes. De essence bevat naast het vanille extract ook water en alcohol. U vindt de vanille producten bij de bakmiddelen in de supermarkt. De vanillesuiker wordt aangeboden in kleine suikerzakjes. De essence is meestal een buisje met doorzichtige vloeistof. De essence is meestal gemaakt van vanilline. Vanillestokjes vindt u meestal tussen de kruiden en specerijen.

Enkele gebruiksvormen van Vanille

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Vanille